Veebikeskkonnas Kickstarter hiljuti käivitatud rahvarahastuskampaania raames valmistatakse kuldplaadist koopiad, mida võib osta igaüks. Peale kahe Voyageridega kosmosse saadetud plaadi on sellest maailmas olemas ainult kümme eksemplari, millest suuremat osa eksponeeritakse NASA-le kuuluvates rajatistes. Isegi kuldplaadi-projekti juhtinud teadlasel Carl Saganil ei õnnestunud mõnd neist enda valdusse saada. Kirjutab space.com.

Kuldne plaat on kinnitatud kosmoseaparaadi küljele

Nüüd on aga veebilehe Boing Boing ja tuleviku-uuringute instituudi Institute of the Future esindaja David Pesovitz ühendanud jõud disaineri Lawrence Azerradiga, et Voyageride startimise 40. aastapäeva tähistamise korras valmistada legendaarsetest kuldkattega heliplaatidest peaaegu täpseid koopiaid. Kullast plaadi ühe eksemplari eeltellimus maksab 98 dollarit, kuid kampaania lubab kümnest dollarist algavate annetuste eest välja käia ka väiksemaid Voyageri-teemalisi kingitusi.

Algupärased kullatud vaskplaadid kannavad helilõike ja kujutisi, mis kirjeldavad inimliiki ja selgitavad, et kosmoseaparaat pärineb planeedilt Maa. Plaadil kõlab 27 muusikapala kogu maailmast; heliloojad on esindatud Beethovenist Chuck Berryni. Helilõikude hulgas leiduvad tervitused 55 keeles, aga ka näited loodushäältest nagu äikesetormid, vulkaanipursked, ookeanilainete laksumine, imiku nutt ja mitme loomaliigi esindajate häälitsused.

Kickstarteri-kampaania nimetusega Voyager Golden Record: 40th Anniversary Edition kestab 20. oktoobrini. Tellijad peaksid plaadid kätte saama 2017. aasta augustis. Seni on plaati saatnud suur müügiedu — projekt on kogunud juba üle nelja korra rohkem algsest 198 000 dollari suurusest sihtmärgist.

Kosmoseuurimisaparaadid Voyager 1 ja 2 jätkavad seni aga oma lendu, kandes kaht algupärast kuldplaati kaugemale, kui ükski heliplaat — või kosmoseaparaat — seni Maalt rännanud on. Voyager 1 lahkus Päikesesüsteemist ja sisenes tähtedevahelisse ruumi 2014. aastal. Voyager 2 pole veel tähtedevahelisse ruumi jõudnud, vaid seikleb kusagil Päikesesüsteemi piirialal.