Konkurentsis oli veel kaks koostööprojekti: Master Space Systemsi ja XCOR Aerospacei ühisprojektning ka Northrop Grummani ja Virgin Galacticu oma, kirjutab space.com.

XS-1 Phantom Express on plaanide järgi täielikult taaskasutatav sõjaväeline kosmoselennuk, mis on võimeline kuni 1360 kg kaaluvaid satelliite kümne päeva jooksul kümme korda kosmosesse toimetama. Selle lennuki abiga soovitakse startide maksumuse pealt tublisti kokku hoida, hetkel on ühe stardi hinnaks viis miljonit dollarit.

DARPA programmijuht Jess Sponable ütles, et DARPA on Boeingi edusammudega arendustööde esimeses faasis väga rahul. Järgmine samm ehk teine faas XS-1 programmist näeb ette, et Boeing ehitab kosmoselennuki demoversiooni ülejärgmiseks aastaks valmis. Siis viiakse läbi ka maapealsed mootorikatsed, millega garanteeritakse, et mootor ikka kümne päeva jooksul kümme starti vastu peab. Esimesed päris katselennud ehk kolmas faas peaksid toimuma aastal 2020, siis on plaanis lennuk 12 kuni 15 korda kosmosesse lennutada ja sealt ka tagasi tuua.

Mehitamata kosmoselennuk Phantom Express XS-1 on disainitud sellisena, et see tõuseb maapinnalt üles püstloodis ning laskub naastes tavalisele maandumisrajale. Lennuk kasutab Aerojet Rocketdyne AR-22 mootorit, mille kütuseks on vedel hapnik ja vedel vesinik.

Boeing on ehitanud ka kaks X-37B robotlennukit, mis hetkel USA õhujõudude käsutuses on. Neist ühe viimatine missioon lõppes 7. mail pärast 718 järjestikust päeva orbiidil, mille puhul keegi avalikkuses tegelikult täpselt ei teadnud, mida see seal õigupoolest tegi ja kelle järele luuras.

DARPA ametnikud ütlesid, et pärast teise ja kolmanda faasi katsete läbiviimist jagatakse testitulemusi ka avalikkuse ning asjast huvitatud äriettevõtetega.