Asteroid 2014 RC möödub Maast pühapäeval kell 20.18 Eesti aja järgi. Asteroid möödub sel ajal Uus-Meremaast ning siseneb geosünkroonsete kommunikatsiooni- ja ilmasatelliitide orbiitidesse, mis tiirlevad ümber Maa 36 000 kilomeetri kõrgusel, teatas NASA. 2014 RC möödub maapinnast umbes 34 000 kilomeetri kauguselt, vahendab Space.com.

„Asteroid 2014 RC avastati algselt 31. augusti õhtul Catalina Sky Survey poolt Arizonas Tucsoni lähedal ning sellest sõltumatult tuvastas selle järgmisel õhtul teleskoop Pan-STARRS 1, mis asub Hawaiil, Maui saare Haleakalā mäetipul,“ teatas NASA.

Palja silmaga asteroidi Maalt ei näe, kuid kui ilm lubab, võivad amatöörastronoomid kiiresti liikuvale taevakehale teleskoobi abil pilgu heita.

Asteroidi möödumist kantakse üle kahes kohas internetis. Slooh Community Observatory alustab oma ülekannet 7. septembril kell 4.00 ning Virtual Telescope Project 7. septembril kell 0.00.

Asteroid ei ohusta ümber Maa tiirlevaid satelliite ning see võib anda teadlastele erilise võimaluse asteroidide kohta rohkem teada saada, sest ta on Maale nii lähedal, teatas NASA.

NASA on kaardistanud ka 2014 RC tulevased orbiidid, et teha kindlaks kas ta võib tulevikus Maale ohtlikuks saada. Mingit ohtu pole siiski seni tuvastatud.