Olümpiatõrvik viiakse rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS) ning sealt väljub see esimest korda ajaloos ka avakosmosesse, vahendab Associated Press.

Raketi Sojuz pardale viisid olümpiatõrviku Vene kosmonaut Mihhail Tjurin ning USA ja Jaapani astronaudid Rick Mastracchio ja Koichi Wakata.

Turvakaalutlustel tõrvik kosmosejaamas ei põle. Selle süütamine kulutaks väärtuslikku hapnikku ja oleks meeskonnale ohtlik. Meeskond kannab süütamata tõrvikut ringi mööda kosmosejaama mooduleid ja viib selle ka välja avakosmosesse.

Olümpiatõrvik on ka kord varem kosmosesse lennanud – 1996. aastal USA kosmosesüstiku Atlantis pardal enne Atlanta suvemänge – kuid kosmoselaevast välja viiakse see esimest korda ajaloos.

„On suur rõõm ja vastutus selle rahusümboliga tööle hakata,“ ütles Tjurin kolmapäeval enne starti.

Tõrvik jääb kosmosesse viieks päevaks. Vene kosmonaudid Oleg Kotov ja Sergei Rjazanski, kes praegu ISS-i mehitavad, viivad selle laupäeval avakosmosesse, enne kui kolm kosmosejaamast naasjat selle esmaspäeval tagasi Maale toovad.

Eelmisel kuul reisis olümpiatuli Vene tuumajäälõhkuja pardal põhjapoolusele. Hiljem sel kuul laskub ta maailma sügavaima järve, Baikali põhja ning veebruaris tõuseb Venemaa kõrgeima mäe Elbruse tippu 5642 meetri kõrgusele.