LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer, ehk siis Kuu atmosfääri ja tolmukeskkonna uurija) on ligemale neljasajakilone robotseadeldis, mille ülesandeks oli seatud alates oktoobri algusest saja päeva jooksul Kuu eksosfääri uurida. Tegemist oli esimese korraga, kui rakett startis Wallopsi stardiplatvormilt Virginast (Florida Canaverali neeme asemel) ja start oli öötaevas hästi nähtav USA idarannikul New Yorgist Virginiani välja.

NASA kinnitab endiselt, et mingit ohtu missiooni enda õnnestumisele ei ole, ja sond on endiselt õigel teel Kuu suunas, aga oli sunnitud tunnistama, et tema stardil ilmnenud tõrge vajab lähinädalail lahendamist.

Aparaadi suunamiseks ja stabiliseerimiseks vajalikud reaktsioonirattad pandi tööle, kuna ta pöörles liiga kiiresti pärast kanderaketist eraldumist, aga arvuti lülitas need kohe jälle välja, ilmselt liigse elektrilaengu tõttu. Reaktsioonirattad olid pöörelnud liiga kiiresti.

Põhjust pole küll teada, aga sellised vead muudavad aparaadi kasutamise üsna keeruliseks.

LADEE lend Kuuni kestab kuu aega, nii kaua on NASA-l aega leida probleemile lahendus. Kui peaks ilmnema, et aparaat oma ülesande teostamisele ei suuda asuda, tähendaks see ilmselt 20 miljoni dollari raisku minekut.

Täiendus:

Täna (pühapäeval) teatas NASA, et viga on parandatud. Väidetavalt oli põhjuseks see, et aparaadi turvalise töötamise piirarvud olid seatud liiga karmid ja arvuti reageeris seega enneaegselt.