Maakera pöörlemiskiirus on umbes 1000 miili ehk 1610 kilomeetrit tunnis. Kui Maa järsku, sekundipealt pöörlemise lõpetaks, lendaksid kõik korralikult kinnitamata asjad itta kiirusega 1610 kilomeetrit tunnis. Sealhulgas tekiksid ka ülitugevad tuuled, mille tugevus on võrreldav tuumapommi plahvatusega. Vähem kui minutiga jõuaksid hiiglaslikud tsunamid merest peaaegu 30 kilomeetri kaugusele sisemaale.

Muutuks ka ööpäev kui selline - kuna planeet enam ei pöörleks ning öö ja päev ei vahelduks, oleks meil oleks üks hiiglapikk, 365 praeguse päeva ehk aasta pikkune päev. Ja sellele tuleks otsa sama pikk öö.

Tänu sellele, et maakera pöörleb, tekib tsentrifugaaljõud, tänu millele omakorda on meie koduplaneet keskelt pisut laiem; võiks ehk öelda, et keskkohas on väike esilekerkiv kühm. Kui Maa pöörlemise lõpetaks, kaoks see kühm ajaga. Ookeanid liiguksid poolustele, kus gravitatsioon on kõige tugevam ning Maa muutuks drastiliselt: keskel oleks justkui vöö üks hiiglaslik kontinent ning põhjas ja lõunas superookeanid.

Kuid kaua me nende suurte muutuste üle ahhetada ei saaks, kuna tasapisi kaoks planeedi magnetväli ning me oleksime kõik avatud kosmilisele kiirgusele, mis meid tapaks.