Venemaa kosmoselendude juhtimiskeskus kinnitas, et kaks kosmonauti ja üks astronaut maandusid Kasahstani keskosas Žezkazganist kagus kell 6.27 Eesti aja järgi, vahendab AFP.

Kelly ja Kornijenko, kes mõlemad viibisid kosmoses 340 päeva, naasid Maale koos venelase Sergei Volkoviga, kes veetis rahvusvahelises kosmosejaamas (ISS) enam kui viis kuud.

Kellyst sai sellega kõige kauem korraga kosmoses viibinud USA astronaut, Kornijenko on aga Vene kosmonautidest selles osas alles viiendal kohal.

Meeste ligi aastane kosmoses viibimine, mis algas eelmise aasta 27. märtsil, oli pikim ISS-i pardal ning seda peetakse eluliselt tähtsaks võimaluseks uurida pikaaegse kosmoses viibimise mõjusid inimkehale.

Kelly osales lisaks eksperimendis, mille käigus võrreldi tema arenguid ja muutusi kosmoses tema Maal viibinud identse kaksikvenna Marki omadega.

„Kosmoselennud on suurim meeskondlik spordiala, mis olemas on, ning on uskumatult tähtis, et me teeme kõik koostööd, et teha näiliselt võimatu võimalikuks,“ ütles Kelly, kui andis ISS-i juhtimise esmaspäeval üle teisele NASA astronaudile Tim Koprale.