Andreas Hananto ütles Reutersile, et tema kümnest uurijast koosnev meeskond ei avastanud kokpiti häälesalvestit läbi kuulates mingeid ähvardusi, mis oleks võinud viidata terrorismile.

Airbus A320-200 kadus radariekraanidelt 28. detsembril teel Indoneesia suuruselt teisest linnast Surabayast Singapuri.

„Selles kriitilises olukorras viitab salvestus sellele, et piloot oli hõivatud lennuki juhtimisega,“ ütles Hananto.

Uurijad teatasid, et kuulasid läbi kogu salvestuse, kuid transkribeerisid sellest vaid poole.

„Me ei kuulnud mingeid muude isikute hääli peale pilootide,“ ütles teine uurija Nurcahyo Utomo. „Me ei kuulnud mingit tulistamise või plahvatuse hääli. Praegusel hetkel võime me selle põhjal terrorismi võimaluse välistada.“

Utomo sõnul võib kokpiti häälesalvestusest kuulda peaaegu kõike. Indoneesia seadusele viidates keeldus ta paljastamast, mida hukule määratud lennu viimastel hetkedel räägiti.

Hananto sõnul näitavad tõendid, et enne lennuki allakukkumist on ebatõenäoline ka plahvatus.

AirAsia lennu viimased minutid olid täis masinate ja hoiatuste hääli, mis tuleb välja filtreerida, et saada kogu ümberkirjutus pilootide jutust, rääkis Hananto.

Esimene tund kahetunnisest salvestusest on ümber kirjutatud. See sisaldab eelmise lennu lõppu ja viimase lennu algust. Lennuk kukkus alla umbes 40 minutit pärast õhkutõusmist.

Salvestuse ümberkirjutamine loodetakse lõpetada selle nädala jooksul.

Lennuandmete salvesti analüüsimine võtab kauem aega, teatas Hananto. Uuritakse ka eelmist 72 lendu, mida see lennuk lendas.

Esialgne raport loodetakse valmis saada järgmise nädala alguseks. Täieliku raporti koostamine võib võtta aasta.