Muuhulgas on välja selgitatud, et Enceladus võiks teoreetiliselt (aga ainult väga teoreetiliselt) olla ideaalne suusakuurort. Seal sajab lund ning kuu pind on kaetud imepeente jääkristallidega. Tõsi, lumesadu on väga aeglane, "helbed" langevad umbes tuhandik millimeetrit aastas. Saja meetri paksuse lumekihi moodustumiseks kuluks seal kümneid miljoneid aastaid, on teadlased öelnud. Need imepeened jääosakesed on pärit Enceladuse geisritest, mida kuul on tuvastatud hetkeks juba üle saja. Muidugi, kui keegi tõesti oma suuskadega sinna kohale lendaks, tuleks arvesse võtta, et kuu pinnal on temperatuur 182 kraadi alla nulli ja hingatavat õhku seal samuti pole.

Niisiis, põnev paik. Aga kui üldiselt on seni kõikvõimalikud selliste mõõtmetega kosmosemissioonid läbi viidud riiklike ja rahvusvaheliste kosmoseagentuuride poolt, siis nüüd kaalub vene miljardär Juri Milner mõtet Enceladusele oma erarahastusega uurimisaparaadid saata, et elu olemasolu või selle puudumine seal ise kindlaks teha. Põhjus on selles, et suurte riiklike agentuuride hammasrattad jahvatavad aeglaselt - milleks NASA järgi oodata?

Milner asutas aastal 2015 maavälise elu otsimise programmi nimega Breakthrough Initiatives. Ta ütles nüüd, et ta ettevõte võib saata teele kosmoseaparaadi, mis just Enceladuse lõunapooluse lähedal asuvate geisrite juurest läbi lendaks.

Geisrid Enceladusel.
"Me moodustasime väikese töötoa ja hakkasime selle ideega mängima: kas me oleksime võimelised looma odava erarahastusega kosmosemissiooni, mis võiks startida suhteliselt varsti ja mis võiks geisreid põhjalikumalt uurida?" ütles Milner The Economisti korraldatud kosmosele pühendatud tippkohtumisel. "Ja kas suudaksime teha seda enne seda missiooni, mida NASA praegu alles kaalub ja milleni jõudmine võib neil võtta võibolla kümme aastat."

NASA missioon, millele Milner viitas, on USA kosmoseagentuuri programm nimega New Frontiers. Nagu Space.com kirjutab, kaalub NASA mitmeid stsenaariume, mida selle miljard dollarit maksva mehitamata missiooni käigus ette võtta ja kaks neist keskenduvad Enceladusele. Seda, kui palju Breakthrough Initiatives kulutada plaaniks või millal nende eramissioon stardiks, Milner ei öelnud.