Pruunid kääbused on tähed, mis on liiga väikesed selleks, et käivitada soojust ja valgust tootvat tuumade ühinemise reaktsiooni. 2014. aastal avastatud pruun kääbus WISE 0855 on kõige külmem taevakeha, mida täheteadlastel on õnnestunud tuvastada; see on peaaegu sama jäine kui meie lähiümbruses tiirlevad gaasihiiud.

„Äärmiselt madala temperatuuri tõttu võib tegu olla esimese taevakehaga pärast Maad, Marssi, Jupiteri ja Saturni, kus võiks tõenäoliselt leiduda vett atmosfääris nähtavate pilvede kujul,“ kirjutas maikuus ajakirjas Astrophysical Journal Letters uurimuse avaldanud töörühm.

Nüüd on neil käes ka esimesed tugevad tõendid nende pilvede olemasolu kohta. WISE 0855 on liiga külm ja kauge, et seda saaks uurida pruunide kääbuste vaatlemiseks tavaliselt kasutataval viisil e infrapuna-spektroskoopia abil. Selle asemel tuvastas töörühm Hawaiil tegutseva teleskoobiga Gemini North valgust kitsas lainepikkuste vahemikus, mida on täheldatud kiirgamas ka Jupiterilt.

„Meie spekter näitab, et WISE 0855 atmosfääris domineerivad veeaur ja pilved, kusjuures selle üldine välimus on rabavalt sarnane Jupierile,“ kirjutas uurimuse kaasautor Andrew Skemer Santa Cruzis tegutsevast California ülikoolist. Tänu sellele teadmisele on astronoomidel nüüd olemas „hüppelaud“ WISE 0855-l toimuvate protsesside põhjalikumaks uurimiseks tulevikus.

Allikas: Popsci.com