Teadlased ei tea siiamaani, kuidas Marss õigupoolest tekkis. Marsi eri poolkerade geoloogiline koosseis on erinev — põhjapoolkera on siledam, lõunapoolkera kraatriterohkem. Samuti erineb selle koostis Maa koostisest. Salapära lisavad Marsile ka kaks suhteliselt ebakorrapärase kujuga looduslikku kaaslast.

Uurijad Stephen Mojzsis ja Ramon Brasser avastasid, et kõigile kolmele nähtusele võib olla ainult üks selgitus: kokkupõrge hiidasteroidiga.

Pärast planeetide moodustumist triivis noores Päikesesüsteemis asteroidide kujul ringi palju järelejäänud materjali.

Need asteroidid tabasid tihtilugu värskete, alles tahenemisjärgus planeetide pinda, pöörates planeetide koostisaineid oma halastamatu pommitamisega jälle segamini.

Tolle teoreetilise mudeli järgi pidid Päikesele lähemal tiirlevad planeedid olema alguses väiksemad; asteroiditabamused kasvatasid nende massi sedamööda, kuidas planeedid kosmoseprügi hulgast endasse uusi elemente neelasid ja ennast ümber kujundasid.

Uurijad analüüsisid põhjalikult Marsi meteoriite ja taipasid, et planeedi vahevöös esinevate metallide koosseis või johtuda ühest Päikesesüsteemi ajaloo teadaolevalt suuremast asteroidi-kokkupõrkest.

Nimelt võis ligikaudu 4,43 miljardit aastat tagasi Marsi pihta lennata Cerese suurune, umbkaudu 1200 km läbimõõduga asteroid. Hiljem tabasid Marssi veel tõenäoliselt väiksemad asteroidid.

Too hiiglaslik asteroid pidi Mojzsise ja Brasseri arvates tabama Marsi põhjapoolkera, mis selgitaks tolle poolkera planeedikoore väiksemat vanust võrreldes muude Marsi piirkondadega, ja lööma noorest planeedist välja nii palju materjali, et sellest moodustus Marsile rõngas.

Tollest rõngast võisidki ajapikku kujuneda Marsi kaks kuud, Phobos ja Deimos, mis selgitaks ka nende koostise mõistatust — Marsi kartulikujulised pisikuud koosnevad nimelt nii Marsilt kui ka väljastpoolt Marssi pärinevast ainesest.

Teadlased loodavad oma hüpoteesile täiendavaid tõendeid leida, uurides Marsi meteoriite ja üritades mõista, kuidas asteroidid meie Päikesesüsteemi kujunemist mõjutasid.