Kosmosemeditsiini ja -füsioloogia instituut ehk Medes vajab katsejäneseid selleks, et uurida, kuidas inimesele rahvusvahelises kosmosejaamas (ISS) valitsevad mikrogravitatsiooni (rahvakeeli kaaluta oleku) tingimused mõjuvad. Neid olusid simuleeritakse, paigutades katsejänesed vooditesse pikutama. Kõik tegevused söömisest kui tavaliselt vannitoas või WC-s toimetatavateni tuleb läbi viia lebades, kusjuures ülakeha on pisut (6 kraadi) tahapoole kallutatud. Liigutada võib, aga vähemalt üks õlg peab olema pidevalt voodi vastas, ütles projekti üks läbiviijaid Arnaud Beck prantsuse uudistesaatele "20 minutes."

Selline asend simuleerib inimorganismi kaaluta olekus viibimist kõige efektiivsemalt. Südame-veresoonkond ei tööta keha asendist tulenevalt enam tavapäraselt, vererõhk langeb ja vere voolamiskiirus aeglustub. Nädalate ja kuude möödudes nõrgenevad ka keha alaosas asuvad lihased ja seljalihased (ei pea ju katsealune end enam püsti hoidma). Luud hõrenevad ajapikku ja nõrgeneb ka immuunsüsteem. Pooled katsealused pikutavad lihtsalt niisama, pooltele antakse aga nende toiduga sisse eelmärgitud mõjusid leevendavaid antioksüdante ja põletikuvastaseid kapsleid.

Nii tuleb elada lausa kaks järjestikust kuud, mis tähendab, et pikutamisega on võimalik kokku ajada 16 000 eurot. Lisaks kahe kuu pikkusele suurele pikutustööle kaasnevad ametiga ka testid: kaks nädalat enne 60-päevase katse algust ja kaks nädalat pärast lebamise lõppu. Nii et kokku võib tööotsa pikkuseks arvestada kusagil kolme kuu ringis.

Pikutamine kosmoseuuringute hüvanguks pole uus meetod. Ka NASA on kasutanud pikka voodis lebamist mikrogravitatsiooni uurimiseks. Toona katse läbi teinud Andrew Iwanicki meenutas Vice`ile, et esmalt mängis ta videomänge, siis mõtiskles elu üle ja lõpuks oli tal lihtsalt kohutavalt igav. Pärast katse lõppu oli püsti seismine aga tõeline väljakutse.