Ajalooline manööver toimus küll juba meie aja järgi eile keskpäeval, aga NASA sai alles täna hommikul kinnitada, et kosmoseaparaat tõepoolest tervelt ja edukalt Saturni ja rõngaste vahelt läbi lendas. Cassini kordab sellist rõngaste ja planeedi vahelist orbiiti veel 21 korda ja seejärel suunatakse kosmoseaparaat Saturni atmosfääri, kus see ära põleb.

Seda muidugi siis, kui varem midagi täbarat ei juhtu - rõngad koosnevad pisikestest kivitükkidest ja osakestest, mis võivad kokkupõrkel kosmoseaparaati vigastada. Aga praegusel hetkel on NASA sõnul kõik kulgemas normaalselt. Pilu läbimise ajal kasutas Cassini oma antenni kilbina teadusaparaatide kaitsemiseks. Kosmoseaparaat asus pärast vahemiku läbimist Maale andmeid saatma, nii et ilmselt saame peagi rõngaste olemuse ja planeedi kohta üht-teist uut ja huvitavat teada.

Nagu Fortes kaks nädalat tagasi pikemas Cassini tegemisi kirjeldavas loos kirjutasime, on kosmoseaparaadi viimaseks tööpäevaks määratud 15. september. Cassini kütus on otsakorral ja missioon lõppemas, ent seda soovitakse veel viimse hetkeni nii palju ära kasutada kui võimalik.