Eelmise aasta lõpus seadis USA president Donald Trump ameeriklaste Kuule mineku üheks prioriteediks. Kuigi vähe on sellekohastest plaanidest veel teada, võib hiljutise uudise valguses ühtteist aimata.

Nimelt teatas NASA nädalapäevad tagasi, et loobub umbes kümnendi töös olnud robootilise kuukulguri projektist Resource Prospector. See oli ka ainus töösolev kuukulguri projekt terves maailmas, mille eesmärgiks oli Maa tehiskaaslase poolust uurida. Eeldatavasti pidi see startima 2022. aastal ja Kuu pinnal otsima näiteks vesiniku, hapniku ja vee olemasolu.

Teadlased, kes Resource Prospectori kallal aastakümne on juba töötanud, olid sellisest otsusest hämmingus, vahendab AFP. "Saame aru, et projekt peatati ja töö tegemine tuleb lõpetada mai lõpuks. See otsus on uskumatu ja põhjustab palju hämmingut meile, eriti sest president Trump on seadnud sihi Kuu poole," kirjutasid teadlased ühispöördumises NASA värskele juhile Jim Bridenstine'ile.

NASA saatis aga välja suhteliselt lühikese teate, mainides, et nad on arendamas uut strateegiat, mis sellele Kuu-vallutamise eesmärgile peaks vastama. Sellega seoses plaanitakse ridamisi uusi "progressiivseis robootika-missioone", et Kuu pinnale jõuda.

Mida täpselt selle all mõeldakse, jääb selgusetuks. Nagu ka see, miks oli vaja uue strateegia egiidi all kümneaastasele tööle vesi peale tõmmata. Sest praegu teadlaste hinnangul just seda tehaksegi.

Varasemast on teada, et üks Trumpi ja ameetiklaste Kuu-idee on ehitada selle orbiidile kosmosejaam 2020. aastate keskpaigaks, mis oleks astronautide baas kohapeal töötamiseks, elamiseks ja treenimiseks, ning kust saaks ka aeg-ajalt Kuu pinnale minna.