Mais prognoosis Hawking, et inimkonnale on planeedil Maa suurema ohuta eksisteerida jäänud umbes sada aastat. Alles eelmise aasta novembris ütles ta, et aega on veel tuhande aasta jagu, niisiis on kuulsa füüsiku uus visioon märksa tumedam.

Seega näeb Hawking inimkonna jätkusuutlikkust ainult selles, kui me kiiremas korras endale mõnel teisel planeedil uue kodu leiame. BBC vahendab, et eile Norras Trondheimis Starmuse festivalil esinedes ütles ta, et kui inimkond tahab veel miljon aastat püsida, seisneb meie tulevik minemises "sinna, kuhu keegi pole veel läinud."

Täpsemalt tuleks Hawkingi meelest kõigepealt toimetada inimene paari aasta jooksul jälle Kuule ja hakata seal järgmise 30 aasta sees baasi ehitama. Seda selleks, et valmistuda inimese aastaks 2025 Marsile saatmiseks.

"Meil hakkab ruum otsa saama ja ainsad kohad, kuhu minna on teised maailmad. On aeg avastada uusi päikesesüsteeme. Laiali levimine võib olla ainus asi, mis inimkonna iseenda käest päästab. Ma olen veendunud, et inimesed peavad Maalt lahkuma," ütles Hawking.

Hawking ja Musk pole mõistagi ainsad, kes selles suunas mõtlevad. USA president Trump soovib inimese taas aastaks 2020 Kuule saata ja NASA visiooni järgi oleks Kuu orbiidil olev kosmosejaam oluline samm Marsi missioonide korraldamisel.

Hiina ja Euroopa kosmoseagentuurid plaanivad samuti järgmisel aastakümnel Kuule jõuda. On teisigi maid, kel sama plaan. Omamoodi meenutab see juba külma sõja aegset kosmosevõidujooksu, ainult nüüd on rallis märksa rohkem osalejaid.

Erafirmade jaoks on Kuu pigem turismiatraktsiooni moodi - SpaceX juba teatas, et nad kavatsevad lõbusõitjaid Kuu ümber tiirutama saata. Hawking ütles aga, et Kuu sihtimine on oluline nii inimkonna säilimise kui ka tugevdamise seisukohast. "Ma loodan, et see ühine siht liidab võistlevaid riike," ütles ta. "Uus ja ambitsioonikas kosmoseprogramm oleks ka noortele põnev ning aitaks stimuleerida huvi muude teadusharude nagu astrofüüsika ja kosmoloogia vastu."