Kosmoselendude ajaloos pole mitte kunagi varem pole ühtegi kanderaketti taaskasutatud, neist on saanud pärast oma missiooni täitmist üldiselt kosmoseprügi. Arvestades, et inimkond on umbes kuuekümne aasta jooksul kosmosesse läkitanud üle 8000 objekti, on tänaöine start revolutsiooniline.

Täna öösel oma ajaloolisele teisele reisile mineva Falcon 9 turjal on Luksemburgis tegutseva satelliidioperaatori SES sidesatelliit, mis peaks orbiidile jõudnuna hakkama Ladina-Ameerika maades telepilti edastama (ilmselt määratul hulgal telenovelasid). SESil on praegu orbiidil 56 satelliiti, kirjutab spaceflightnow.com.

Kui täpne olla, pole tänaöise raketi näol tegu terve kanderaketi, vaid selle Maale tagasi jõudnud esimese astmega. Seda on pärast koju jõudmist naasmist igati testitud, lahti võetud ja kontrollitud. Mõned osad on ka välja vahetatud ja mõned juurde lisatud, aga aste kui selline on ikkagi originaal ehk seesama, mis pisut vähem kui aasta tagasi üles lendas.

Raketi kogukõrgus on 70 meetrit ja see koosneb lisaks 47 meetri kõrgusele taaskasutatavale esimesele astmele uuest ülemisest astmest ja muidugi ka uuest kasulikust koormast, tänase stardi puhul siis satelliidist.

Kokku on SpaceX aastast 2015 13 katse peale üheksa Falcon 9 raketi esimesed astmed turvaliselt Maale tagasi toonud. Arvatakse, et kuni kuus neist võiksid veel selle aasta sees olla valmisseatavad oma teiseks stardiks.

Plaani järgi eraldub kolm minutit pärast starti kanderaketi teine aste koos satelliidiga esimesest ning käivitab oma mootori. 32 minutit pärast starti eraldub satelliit teisest astmest. Pisut üle viie tonni kaaluva sideseadme uueks koduks saab ovaalne geostatsionaarne orbiit, mille kõrgus jääb 218 ja 35 410 km vahele.

Mis raketi esimest astet puudutab, siis ei välistata, et pärast seda, kui see on edukalt Atlandi ookeanis olevale pargasele laskunud, võiks seda veel ka kolmandat korda kasutada.

Kanderakettide Maale tagasitulemise peamine mõte on kulude kokkuhoid.