Millal siis õigupoolest on õige aeg lennureisi reserveerimiseks?

Nii tõelised reisieksperdid kui ka igamehe onu on varmalt valmis jagama oma arvamust selle kohta, kui pikalt tuleks lennukipilet ette broneerida ning mis nädalapäeval või isegi kellaajal seda kõige mõistlikum teha on.

Broneerimisteenust vahendav veebileht CheapAir võrdles 1,3 miljardit eri lennukipileti maksumust ja leidis, et keskeltläbi on parim pilet broneerida 54 päeva enne lendu.

Kõige halvem aeg on viimased 14 päeva enne lendu, mil piletite hinnad hüppavad lakke.

Ent nagu paljudel reeglitel, on ka sellel mitu olulist erandit. Kui reisite üle ookeani või üldiselt tiheda lennuliiklusega perioodil (näiteks jõulude ajal), tuleb lennureis reserveerida märksa varem.

Kõige tähtsam on mõista, et iga lennureisi turg on unikaalne ja kõikuv, mistõttu keskmistamine ei pruugi anda tähenduslikke tulemusi.

Kasulik on viia end kurssi lennundusturu seisuga teie reisi täpsetel kuupäevadel — siis teate, milline hind on tegelikult hea, milline liiga kõrge ja milline realistlik.

Kui käite hindu sagedasti vaatlemas, võite tõenäoliselt leida nii madalama kui ka krõbedama otsa hindu; see annab perspektiivitunnetust otsustamaks, mis on hetkel optimaalne ja mis mitte.

Küll aga peate olema pidevas valmisolekuseisundis. Kui näete soodsat pakkumist, tuleb see kohe ära krabada, kuna enamasti ei välta sellised võimalused eriti kaua.

Ka eelpoolmainitud 54 päeva reegel ei pruugi enam kaua paika pidada.

2013. aastal viis CheapAir läbi samasuguse uuringu ja leidis, et lennupileteid tuleks osta 49 päeva enne väljalendu. Too analüüs hõlmas küll ainult 560 miljonit erinevat lennupiletimaksumust.

Juhtiv reisifirma Kayak analüüsis samuti oma kopsakat andmekogu ning lisas 2014. aasta reisijuhti järgmised märkused:

• laupäeval või pühapäeval ükskõik millisesse regiooni lennates tuleks arvestada keskeltläbi 15 protsenti keskmisest kõrgemate piletihindadega;

• parim kuu lennureisimiseks on jaanuar (hinnad olid 18% väiksemad 2013. aasta keskmisest piletihinnast), millele järgnevad veebruar ja aprill (mil hinnad olid vastavalt 15 ja 10 protsenti väiksemad).