Kui küsimuste esitamise järg jõudis New Yorgi osariigi vabariiklasest rahvaesindaja Chris Collinsi kätte, võttis komitee istung aga kummastava pöörde, vahendab Space.com.

“Ma arvan, et minu küsimus on selline, mida sooviksid esitada kõik siinviibijad,” kuulutas Collins. “Kas te olete vaadanud telesarja “Iidsed tulnukad” ja mida te sellest arvate?” Telekanali History Channel saatesari “Iidsed tulnukad” (ingl Ancient Aliens) käsitleb väidetavate tulnukate väidetavaid külaskäike Maale, mida arvatakse olevat aset leidnud suisa miljonite aasta vältel.

California osariigis tegutseva SETI instituudi vanemteadur Shostak alustas vastamist diplomaatilisel toonil. “Üldsuse jaoks on kütkestav mõte, et meid võivad külastada praegu või olla minevikus külastanud niinimetatud UFO-nähtused,” möönis ta. “Isiklikult ei jaga ma aga veendumust, et meil keegi külas käib,” rõhutas spetsialist seejärel. “Ma ei usu, et kõigil maailma valitsustel oleks olnud võimalik midagi sellist kinni mätsida — midagi sellist varjata.”

Shostak märkis, et usub, et näiteks püramiidide rajajateks olid tõenäoliselt egiptlased. “Ma tean, et mõnede inimeste arust on selline arvamus radikaalne,” lisas ta, “aga muistsed egiptlased olid väga nutikad ning võisid püramiidide ehitamisega kahtlemata hakkama saada.”

California Berkeley ülikooli juures tegutseva SETI teadustöö osakonna juhataja Werthimer oli oma vastuses veelgi otsekohesem. “UFO-del pole maavälise eluga mitte vähematki pistmist,” avaldas ta arvamust. “Osa UFO-nähtustest on seletatavad inimeste kujutlusvõimega. Me teame, et see on nii, kuna need nähtused haakuvad väga tihedalt popkultuuriga,” selgitas Wertheimer.

“Kui Jules Verne lendavatest taldrikutest kirjutas, hakkasid kõik järsku lendavaid taldrikuid nägema. Enne seda nägid inimesed hoopis ingleid. Kui inimesed vaatavad teatud filme, laekub meile hiljem ohtralt teateid asjade kohta, mis seonduvad neis filmides nähtuga,” rääkis teadlane. “Mõnikord on tegemist tahtlike tüssamistega, teinekord üritab keegi sellega raha teenida.”