Nagu Popular Mechanics kirjutab, märkasid spetsialistid tundmatut kaadervärki, mis oli seitsmetonnise kosmoselaeva külge kinnitatud, missiooniks valmistudes ja ametlikke fotosid uurides. Hiljem nähti seadet veel teistelgi piltidel, mis viitasid, et venelased seadet kui sellist ilmselt liiga suures saladuses ei hoia. Aga kui venelaste käest küsiti, millega tegu, vastasid need, et tegemist on teadusliku iseloomuga kasuliku koormaga, mis teeb kaubalaeval kaasa vaid ühe reisi. Mingeid täpsemaid detaile ei avalikustatud.

Esimene kord, kui jaamapartner midagi salapärast teeb

NASA oli segaduses, kuna tavaliselt on kõik viis agentuuri, kes ISSi juures osalised, igasuguse sinna lennutatava riistvara kohta käivat infot täiesti vabalt jaganud. See on ilmselt esimene kord 19 aasta jooksul, mil üks partneritest jaama midagi salapärast toimetab.

Tõsi, see pole esimene kord, mil üks partneritest tavaliste standardite ja tavade vastu eksib. Alles juunis lendas jaama lähedusest korduvalt seletamatutel põhjustel mööda USA salasatelliit ja keegi ei tea, miks.

Aastal 2014 kinnitasid vene insenerid samasse kohta kosmoselaeva eksterjööril optilise sensori, millega viidi läbi eksperiment nimega Otraženije-5, see tähendab vene keeles peegeldust. Otraženijega viidi läbi mõned lühiajalised vaatlused ja pärast kosmosejaamast lahtidokkimist põles see atmosfääris ära. NASA teadlased spekuleerivad, et uus salapärane seade võib olla Otraženije järglane.

Laev pidi kohale jõudma rekordkiirusega

Progressi start lükati täna viimasel hetkel edasi ja järgmine võimalus stardiks on ülehomme hommikupoolikul. Kuigi salaseade täna kosmosesse ei lennanud, võib kõigiti eeldada, et see juhtub ülehomme. Progress pidi ISS-ini jõudma rekordilise kiiruse ehk kolme tunniga ja kui laev kohal, jääb see jaama juurde märtsini.