Seda, et oluline lend tõesti peagi toimub, kinnitas kinnitas tööstuskonverentsil Satellite 2017 SpaceXi president ja tegevjuht Gwynne Shotwell isiklikult. "Oleme töötanud taaskasutatavuse nimel oma tegevuse algusest saati," lausus ta Bloombergi vahendusel. "Et see toimiks, on vaja raketti inspekteerida ja teha kindlaks, et see on valmis uuesti lendama. Kui me selles vallas tõeliselt headeks saame, tekib surve hinnalanguseks."

Esimese pääsukese järel tänavu veel viis

SpaceX plaanib teistkordselt startiva Falcon 9 raketiga kosmosesse toimetada Luksemburgis asuva Société Européenne des Satellitesi ehk SESi satelliidi. Pärast esimest taaskasutuspääsukest on plaanis tänavu veel viis varemgi kosmoses käinud raketti "üles" saata. Kokkuhoid on tõepoolest väga suur, kuna mitukümmend miljonit maksva uue raketi asemel on tarvis vaid osta paarisaja tuhande dollari eest kütust ja mõningaid osi, mis välja vahetamist vajavad.

Esimest korda tegi SpaceX taaskasutusajalugu üle-eelmise aasta detsembris, kui nad suutsid oma kanderaketi maale (täpsemalt Floridas Canaverali neemel asunud stardiplatsile) tagasi maandada. Mullu aprillis tegi Elon Muski loodud ja juhitav firma ajalugu juba järgmisel tasemel - siis suudeti rakett maandada Atlandi ookeanis hulpinud pargasele. Nüüd, kus kanderakettide Maale tagasi toomine on saanud vaat et argiseks, on nende uuesti kosmosesse lennutamine järgmine suur samm.

Hind on määrava tähtsusega

Et taaskasutus on väga oluline faktor kosmoselendude hinna allatoomises, kinnitas samal konverentsil ka SpaceXi konkurendi Blue Origin LLC looja Jeff Bezos. "Kui lennufirma viskab oma sõiduki pärast iga reisi minema, saavad vaid väga vähesed inimesed endale sellist puhkust lubada," ütles ta.

SpaceXil on NASAga 4,2 miljardi dollari suurused lepingud, millest lähtudes veavad nad rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS) varustust, kasutades mehitamata kosmoselaeva nimega Dragon. Tulevikus peaks sama laeva mehitatud versiooni nimega Dragon 2 kasutades SpaceX hakkama ka astronaute jaama ja Maa vahet liigutama. Esimene mehitatud lend peaks toimuma järgmise aasta teises kvartalis, ilmselt mais. Järgmise aasta lõpuks on firma lubanud ka kaks tavakodanikku kosmoseturistidena ümber Kuu lennutada.