Inimestele kosmilise puhkuse lubajaid on esile kerkinud varemgi. Nii mõnigi neist on välja käinud ka võimalikke piletihindu ja tärmineid, mil esimesed puhkajad orbiidile võiksid lennata.

Nüüd on Houstonis Texases asuv Orion Span teatanud, et nad võtavad oma hotelli juba ka reservatsioone vastu. Ettevõte loodab, et nende "esimene kosmoses asuv luksushotell" viiakse Maa orbiidile 2021. aasta lõpus. Külastajaid hakkab see vastu võtma aasta hiljem.

Hotell hakkab Maa orbiidil olema umbes 320 km kõrgusel. Korraga majutatakse 10 x 4 m mõõtmetega jaama neli turisti ja kaks meeskonnaliiget.

Kosmosesse minek aina odavneb

Tosina päeva eest tuleb maksta 9,5 miljonit dollarit ehk 7,7 miljonit eurot, mis teeb ühe öö hinnaks 640 000 eurot. Ettemaksu suuruses 80 000 dollarit saab orbiidile kippuja ära teha juba praegu ja hotelliärimehed ütlevad, et see on soovi korral täies mahus tagastatav.

"Me tahame inimesi kosmosesse viia, kuna see on meie tsivilisatsiooni viimane piir," ütles Orion Spani looja Frank Bunger Bloombergile.

Ta lisas, et Orion Span on suutnud ühe inimese piletihinna alla kümmet miljonit dollarit tuua seepärast, et kanderakettide stardihind on langema hakanud ning selle kukkumist ennustatakse veelgi. "Peaaegu iga nädal teatab mõni raketifirma, et nad alustavad mingi uue viisi arendamisega, mille abiga jõuab orbiidile odavamalt, kiiremini ja paremini," ütles ta.

Hotellipaketis on mitmeid ebamaiseid teenuseid: muidugi on võimalik mikrogravitatsiooni tingimusis läbi terve jaama hõljuda, aga lisaks saavad külastajad aknast või illuminaatorist oma kodulinna vaadata; veel on võimalik osaleda teaduslikes katsetes nagu näiteks taimede kasvatamine kosmoses ja saab muidugi ka sõprade ja pereliikmetega ülikiire internetiühenduse abil suhelda.

Päris "otse tänavalt" siiski kosmosesse lennata ei saa, enne tuleb läbida kolme kuu pikkune treening, mis algab netikursustega, kus selgitatakse üldisemalt kosmoselennunduse põhitõdesid, orbitaalmehaanikat ja muud taolist. Orion Span on surunud kosmosejaama minejate treeningrežiimi, mis oli ajalooliselt 24 kuu pikkune, kolme kuu sisse, teatas ettevõte ise.

Oodatud on tõsised kosmosefännid

Ka treeningu läbinuna ei saa kosmosesse siiski igaüks, vaid Bungeri sõnul viiakse hotelli need, kes on tõsised kosmosefännid ja keda huvitab "astronaudiks olemise kogemus", mitte lihtsalt niisama lesimine-hõljumine, kokteilituub näpu vahel.

Washington Post märgib, et Orion Spani teade kosmosehotellist on märgiline, kui arvestada, et kosmosetööstuses on erasektor taas tugevalt pead tõstmas. Leht toob välja, et SpaceXi kanderaketi Falcon Heavy esimene start ülemöödunud kuul oli kõige värskem tähtsündmus, mis pani ettevõtted taas kosmosest huvituma. Ühtlasi tõstatas see küsimuse, kas SpaceX ja teised erafirmad suudavad nüüd sarnast hoogu säilitada ja täita lubaduse inimesed tagasi kosmosesse toimetada.

Et president Donald Trumpi administratsioon on lubanud NASA restruktureerida ja lubada eraettvõtjail ja rahvusvahelistel koostööpartneritel agentuuriga lähedast koostööd, võib tõenäosus, et kosmoseäri edaspidigi õitseb, veelgi tõusta, ütleb Washington Post.