Esiteks on atmosfäär vulkaani kohal erakordselt kuiv, ning veeaur ei sega submillimeetri- ja infrapunaastronoomia vaatlusi. Vulkaanitipp on ka kõrgemal inversioonikihist, mis eraldab madalamat mereõhku kõrgematest atmosfäärikihtidest ja hoiab pilvekihi allpool teleskoope. Ja seal kohas pole ka atmosfäär saastatud, on erakordselt stabiilne ja vaba turbulentsist, tehes Mauna Keast ühe parima koha ehitada maapealseid teleskoope.

Esmalt, 1950. aastatel ehitati observatooriume Maui saarel asuva Haleakalā nõlvadele, sest Mauna Kea tipp oli veel ligipääsmatu. Kui Hawaii kaubanduskoda hakkas 1960. aastatel otsima võimalusi ka selle mäe arendustegevuseks, leiti ühine keel Arizona astronoomi Gerard Kuiperiga, et leida võimalus uusi infrapunadetektoreid kasutada.

NASA enampakkumise tulemusel ehitas teleskoobi lõpuks Hawaii ülikool, 1970. aastal valminud UH 88 oli sel hetkel suuruselt seitsmes teleskoop maailmas. Selleks ajaks oli mäele aga valminud juba ka kaks väiksemat teleskoopi, vastavalt USA õhujõudude ja Lowelli observatooriumi eestvedamisel. Kui 1973. aastal otsustasid Kanada ja Prantsusmaa ehitada Mauna Keale 3,6-meetrise teleskoobi, hakkas juba kostma ka keskkonnakaitsjate nurinat. Hawaii ülikool oli sunnitud suunama raha ka keskkonnakaitseprojektidele mäe peal.

Hiigelteleskoop CFHT (Canada–France–Hawaii Telescope) avas uksed juba 1979. aastal 4204 meetri kõrgusel. Täna asub Mauna Kea nõlvadel 13 teleskoopi, mida peavad üleval kokku 11 riiki. Üheksa neist vaatavad nähtavat ja infrapunaspektrit, kolm submillimeetriala, üks aga raadiolaineid, kusjuures peeglite ja satelliiditaldrikute läbimõõt ulatub 0,9 meetrist kuni 25 meetrini.

Ja nüüd on laual kavad ehitada mäele veel Pan-STARRSi teleskoop ja enneolematu Kolmekümne Meetri teleskoop (Thirty Meter Telescope, TMT). See peaks valmima 2024. aastaks, enam vähem samal ajal Euroopa äärmiselt suure teleskoobiga, 39-meetrise European Extremely Large Telescope'iga Tšiilis.

Ja protestid kasvasid üle pea. 7. oktoobril 2014 näidati 1,4 miljardit dollarit maksma mineva hiigelteleskoobi nurgakivi panekut otsepildis, kui tseremooniat saabus segama ka rühm plakatitega meeleavaldajaid. Märtsis läks asi juba tigedaks - meeleavaldajad blokeerisid teed mäe tippu, et tõkestada hiigelteleskoobi ehitust.

Kamahana Kealoha juhib rühmitust Püha Mauna Kea (Sacred Mauna Kea), mis väidab, et Hawaii põliselanikega polnud nende püha mäe kasutamist kooskõlastatud. Aprillis tuli võimudel juba meeleavaldajaid vahistama ja minema lohistama hakata, kes aheldasid end käeraudadega, ehitusmaterjalide vedu takistada. Tööd pandi ajutiselt seisma.

Üleeile tuli teade, et Hawaii kuberner David Ige korraldusel peab Hawaii ülikool edaspidi rohkem hoolt kandma mäe eest, ennekõike, tuleb uue teleskoobi avamise eeltingimusel mitu varasemat teleskoopi maha võtta. Selleks ajaks, mil TMT valmib, tuleks veerand senistest teleskoopidest maha lammutada, jutt on seega nähtavasti kolmest või neljast.