Šveitsi föderaalse tehnoloogiainstituudi juures töötavad kosmoseinsenerid higistavad selle nimel, et satelliit juba 2018. aastal ilmaruumi saata.

Kosmoseprügi eemaldava satelliidi loomise väljakutse on vastu võtnud veel mitmed mitmed osapooled, kuid keegi pole lubanud nii ruttu tulemusi.

Šveitsi katsetus kannab ingliskeelset nime CleanSpace One (PuhasKosmos Üks) ja see on testprojekt, et katsetada, kuidas "kosmose puhastamine" reaalselt üldse õnnestuks.

CleanSpace'i on vaimukalt kirjeldatud kui videomängukangelast Pac-Mani, kes ettejääva nahka pistab. Väga suuri objekte see orbiidilt ei eemalda, jõukohased väiksemad kogub aga enda taha võrku. Hiljem on see määratud Maale tagasi kukkuma ja koos prügilaadungiga õhus ära põlema.

Inimesed on kosmoseajastu käigus saatnud orbiidile palju tehnikat, mis jääb pärast kõlbmatuks muutumist tihtilugu lihtsalt Maa orbiidile.

Kuna kosmoseprügi liigub kiirusega kuni umbes 24 100 km/h, ohustab see võimalike kokkupõrgete tõttu käigusolevaid satelliite ja ka astronaute.