Meie aja järgi saavad esimesed Põhja-Ameerika elanikud täielikku päikesevarjutust näha alates umbes veerand üheksast õhtul (20:15). Oregoni osariigis, kus esimesena täielikku varjutust vaadata saab, on siis kell 10:15 hommikupoolikul.

Vaata siit NASA telekanali otseülekannet varjutusest:

Kuigi meie varjutust oma silmaga ei näe, ütles Tartu Observatooriumi tähefüüsika osakonna juhataja Laurits Leedjärv Eesti Kosmosebüroo kodulehel, et tänane sündmus on siiski eriline, kuna see toimub keset päeva ning on vaadeldav suurel territooriumil, läbides Põhja-Ameerika USA osa läänest itta Oregonist loodes kuni Lõuna-Carolina osariigini idarannikul. Nii et ilusa ilma puhul on tegemist vaatlemise seisukohalt suurepärase päikesevarjutusega, öeldakse Kosmosebüroo lehel. USA-s on tänasest varjutusest juba saanud ka korralik äri- ja meediasündmus, mida tõendab kasvõi kõikvõimalike lehekülgede rohkus, mille kaudu väidevatalt parimat varjutuse jälgimiseks tehtud kraami müüakse.

Vaata siit Delfi TV kiirülevaadet päikesevarjutuse tähtsusest:

Eestis oli viimati võimalik täielikku päikesevarjutust kogeda 22. juuli varahommikul aastal 1990, kui Kirde-Eesti ja Tallinn jäid hetkeks Kuu varju. Just nimelt kogeda, mitte näha - nimelt kattis kogu maad kattev paks udu nii tõusva Päikese kui seda varjava Kuu, meenutatakse Eesti Looduse lehel. Nii polnud taevakehi näha, aga seda, kuidas ilm pilkaselt pimedaks läks, hoomati ikkagi.

Et Eestis järgmist täielikku päikesevarjutust näha, tuleb meil kõigil loota ülikiirele arengule pikaealisust soodustavates meditsiinivaldkondades. Nimelt saavad siinsed elanikud järgmist täielikku päikesevarjutust jälgida 16. oktoobril 2126 ehk 109 aasta pärast.

Kolme aastakümne pärast 11. juunil 2048 on meil aga võimalik jälgida rõngakujulist päikesevarjutust. See tekib, kuna Kuu orbiit ümber Maa pole ringikujuline, vaid elliptiline ja Kuu küll varjutab Päikest, ent on nii kaugel, et ei suuda täielikult Päikest kinni katta. Kosmosebüroo ütleb veel, et osalist päikesevarjutust näeme me juba järgmisel aastal ehk 11. augustil 2018, kuid tõenäoliselt ei pane paljud seda tähelegi - siis katab Kuu vaid 6% Päikesest.