Täht ametliku tähistusega HD 240430 kuulub kaksiksüsteemi koos tähega HD 240429. Maast umbes 320 valgusaasta kaugusel kõrvuti läbi galaktika liikuvatele paaristähtedele on nüüd pandud hüüdnimed Kronos ja Krios.

Mõlemad tähed paistavad olevat umbes neli miljardit aastat vanad, mis annab mõista, et need sündisid samast tähtedevahelise tolmu ja gaasi pilvest ning et neil oli alguses arvatavasti ühesugune keemiline koostis.

Nagu näitab aga USA-s New Jersey osariigis tegutseva Princetoni ülikooli teadlase Semyeong Oh’ ja tema töörühma läbi viidud analüüs, on „tähekaksikud“ elanud vägagi erinevaid elusid. Nimelt leidub Kriose atmosfääris kaaslase Kronosega võrreldes märkimisväärselt vähem elemente nagu liitium, magneesium ja raud.

Tõtt-öelda on tähtede keemiline koostis erinevam kui ühelgi teisel seni avastatud tähtedepaaril. „Esialgu kahtlustasin, et need kaks tähte ei saa tegelikult olla kaksiksüsteemi osad,“ märkis Oh.

Võimalik, et tähed ei sündinud üheskoos, vaid leidsid teineteist hiljem. Pole ka välistatud, et tähtedevahelise materjali pilv, millest tähed tekkisid, varustas neid elementidega eri kontsentratsioonides.

Oh ja tema kolleegid väidavad aga, et Kronos on oma eksistentsi vältel neelanud endasse mitu tema ümber tiirelnud kivise pinnaga planeeti. Sellepärast omistatigi tähele hüüdnimi Kronos Kreeka mütoloogiast tuntud titaani järgi, kes õgis iseenda lapsi, kuna kartis, et nood ta kukutavad. Kronose paarilist HD 240429 kutsub töörühm aga Krioseks mõnevõrra vähem tuntud titaani järgi, kes oli Kronose vend.

Oh’ töörühm arvutas välja, et täiendavate elementide kokteili tähe koostises võis põhjustada 15 Maa masssiga taevakeha moodustavate keemiliste elementide lagunemine ja laialipuistamine Kronose möllavas atmosfääris.

Seni pole aga selge, kuidas täpselt sai täht oma planeedid alla neelata. Võib-olla möödus sellest mõni teine täht, mis paiskas segamini Kronose ümber tiirlevate välimiste planeetide orbiidid. Too sündmus võis omakorda moonutada sisemiste planeetide trajektoore ja tõugata need tähe poole, nii et need lõpuks selle atmosfääri langesid. Samal ajal võis aga Kronosest kahe valgusaasta kaugusel asuv Kriose süsteem hävitustööst puhtalt pääseda.