Võimalus, et mõni asteroid Maale otsa põrutab ja siin tõsist pahandust tekitab, pole küll teab kui suur - üks kümnest tuhandest, märgib ScienceAlert - aga ka selleks tuleb siiski valmis olla.

NASA teadlased on nüüd elevil, kuna lõpuks on neil võimalik oma kaitsesüsteeme ka tegelikkuses testida.

Nimelt peaks asteroid nimega 2012 TC4 Maast hinnanguliselt mööduma umbes 6800 kilomeetri kauguselt. Päris täpne kaugus pole teada, kuna asteroid pole viimase viie aasta jooksul teleskoopide vaateväljas viibinud. Tegelikult ongi seda nähtud vaid ühe korra, just aastal 2012, mil see meist möödus. Aga kindel on, et möödub, mitte ei võta kurssi meie peale.

Saabub oktoobri keskpaigas

Tegu on üsna väikese taevakehaga, mille läbimõõt jääb 10-30 meetri vahele. Eeldatavasti tuleb 2012 TC4 meile külla 12. oktoobril.

"Sel korral kasutame asteroidi möödalendu selleks, et testida ülemaailmselt asteroidide tuvastus- ja jälgimisvõrku ning hinnata oma koostöövõimet puhul, kui on vaja tegelikku, tõeliselt ohtlikku asteroidi leida," ütles kampaania juht Michael Kelley NASAst.

Planetaarkaitse koordinatsiooni büroo (Planetary Defence Coordination Office, PDCO) loodi eelmisel aastal eesmärgiga jälgida taevast selleks, et leida kõikvõimalikke Maale lähenevaid objekte, mis on piisavalt suured ja ohtlikud, et neid võib riskina käsitleda. Eelmise aasta oktoobris andsid juba büroo uued monitoorimissüsteemid näiteks ühe ootamatu asteroidi möödalennu kohta ning arvestasid välja möödalennu aja, riskid ja võimalikud trajektoorid.

Mida sel korral siis ohutu asteroidiga tehakse? Põhimõtteliselt plaanivad enam kui tosin observatooriumi, ülikooli ja laborit üle maailma pigem katsetada seda, kuidas neil sünkroonis, koostöös asteroidi jälgimine ja ohtude hindamine välja kukub ja millised on koostöö nõrgad ja tugevad kohad, ütles projekti koordinaator Vishnu Reddy Arizona ülikoolist. Mingisugust ennetavat raketti, lõhekeha või midagi muud taolist asteroidi pihta lennutada ei plaanita.

Lihtslat teadmisest hädaolukorras ei piisa

Samas on TC4 kohta ikkagi piisavalt vähe teada: on küll kindel, et see ei lenda Maale otsa, aga astronoomide koostöö jaoks on selle saabumine ja jälgimine siiski suur ja oluline test, mis saab meie võimet asteroidide käitumist hinnata ainult parandada.

Ent isegi koostöö puhul ei pruugi lihtsalt asteroidi leidmisest piisata, kui see juba kindlalt meie suunas teel on. Seetõttu hoiatavad mõned eksperdid, et kindlasti tuleks igaks juhuks ehitada ka kosmoseaparaat, mis oleks vajadusel võimeline kiiresti startima asteroidi kas teelt kõrvale juhtima või selle purustama.