NASA töötajad ei tohi kuni järgmise teadaandeni Venemaale sõita ega sealt külalisi vastu võtta. Samuti ei ole neil lubatud Vene kolleegidega e-kirju vahetada ega telekonverentse pidada, öeldakse töötajatele saadetud memos, vahendab Associated Press.

Erandiks on tegevus, mis on seotud rahvusvahelise kosmosejaamaga. NASA ja Venemaa kosmoseagentuur Roskosmos jätkavad koostööd, et tagada kosmosejaama ohutu ja jätkuv tegutsemine, teatas NASA kolmapäeva õhtul tehtud avalduses.

Pärast kosmosesüstikute programmi lõpetamist on NASA sõltunud Venemaa rakettidest, makstes ühe koha eest Sojuzi pardal ligi 71 miljonit dollarit.

Alles äsja kinnitati, et USA ja Venemaa vahelised kosmosealased suhted on head, vaatamata pingetele Ukraina osas.

„Praegusel hetkel on meie suhetes venelastega kõik normaalne,“ ütles NASA administraator Charles Bolden 4. märtsil.

NASA kordas seda eelmisel nädalal pärast Krimmi annekteerimist Venemaa poolt.

„Me ei oota, et praegusel Vene-Ukraina olukorral oleks mõju meie pikaaegsele tsiviilotstarbelisele kosmosealasele koostööle Venemaaga, mis ulatub aastakümnete taha,“ teatas NASA.

Pärast memo lekkimist kolmapäeval kinnitas NASA enamike kontaktide peatamist Venemaaga. Samas esineti etteheitega USA kongressi aadressil, märkides, et NASA ei peaks kosmosejaama vahet lendamisel Venemaast sõltuma, kui finantseerimist ei oleks kärbitud. Alles 2017. aastal loodetakse hakata astronaute vedama erafirmade kosmosesõidukitega.