NASA uus, neljas New Frontiers nimeline missioon peaks algama millalgi 2020. aastate keskpaigas. Täna valis kosmoseagentuur aga välja kaks kandidaati, mis mõlemad saavad nelja miljoni dollari suuruse rahasüsti ja hakkavad oma projekte arendama ning ka omavahel võistlema. Kes 2019. aastaks edukam on, see saab ka NASA ametlikuks missiooniks.

NASA otsustas toetada kosmosesondi arendamist, mis hangiks komeedilt pinnaseproove ja droonilaadse maanduri ehitust, mis uuriks Saturni suurimat kuud Titani.

Missioon CAESAR (Comet Astrobiology Exploration Sample Return) soovib tuua Maale tagasi pinnaseproove komeedilt 67P/Churyumov-Gerasimenko - see on taevakeha, mida on edukalt on juba uurinud Euroopa Komsoseagentuuri sond Rosetta. CAESAR-i eesmärk on kindlaks määrata komeedi päritolu ja ajalugu.

Missioon CAESAR

Missioon Dragonfly kätkeb endast droonilaadse maanduri ehitamist, mis uuriks keemilist koostist ja asustatavust tosinas asukohast Saturni kuul Titanil. Selle pinna alla arvatakse teatavasti olevat soolase veega suur veekogu.

Dragonfly missioon

CAESAR ja Dragonfly valiti välja kuue projekti seast. Neli ülejäänud, mis NASA valikust välja jäid, olid Veenuse-maandur VISE (Venus In Situ Explorer), uus Kuu-maandur, mis tooks pinnaseproove Kuu lõunapooluselt, kosmosesond, mis ajaks taga Jupiteri „troojalasi" ja Saturni enda uurimine.

Praegu juba kestvad New Frontiersi kolm missiooni uurivad Pluutot ja Kuiperi vööd (kosmosesond New Horizons), Jupiteri (Juno) ja asteroide (Osiris-Rex). New Horizons sõitis Plutost mööda paar aastat tagasi ja saatis Maale esimesed detailsed fotod kääbusplaneedist ja selle suurimast kuust Charonist.

Juno tiirleb praegu Jupiteri ümber ja kogub uusi avastusi meie Päikesesüsteemi kogukaimast gaasihiiust.

Kosmosesond Osiris-Rex, mis startis mullu sügisel, on aga seitsmeaastasel teekonnal asteroid Bennu poole. Tegu on esimese NASA missiooniga, mille eesmärgiks on reisida asteroidile, võtta sellelt proov ja tuua see tagasi Maale. Bennu peidab loodetavasti saladusi Päikesesüsteemi ja sellega koos meie kõigi kauge ajaloo kohta.