NASA New Horizons, mis 2015. aastal tõi esimesed pildid meie Päikesesüsteemi kääbusplaneedist Pluuto ja jätkab teed Päikesesüsteemist välja poole, tegi oma teekonnal rekordilise klõpsu ja sai pildile kaugeima objekti Maast, mis eales jäädvustatud. Ning siis ületas oma rekordi kohe paari tunni pärast.

5. detsembril tegi New Horizons oma kaameraga Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) pildi Maast 6,12 miljardi kilomeetri kauguselt, millel kujutatud Soovikaevu (Wishing Well) täheklastrit.

Wishing Well täheklaster

Aga juba kaks tundi hiljem jäid kaamera ette kaks Päikesesüsteemi ääreala tähistava Kuiperi vöö objekti 2012 HZ84 ja 2012 HE85. Need võivad olla eelmisest kuni 1,1 miljonit kilomeetrit kaugemal, sest just nii pika vahemaa jäädvustab New Horizons iga päev.

Enne seda oli rekordi hoidja pea 28 aastat tagasi 14. veebruaril 1990 Voyager 1 tehtud "klõps" kuulsast kahvatusinisest täpist ehk Pale Blue Dot'ist – pilt Maast 6,06 miljardi kilomeetri kauguselt.

NASA viitas, et New Horizons ongi "harjunud" rekordeid purustama: esimesed pildid Pluutost, esimesed Kuiperi vööst ja nüüd siis kaugeimad pildid meie Päikesesüsteemis.