Kosmoseteleskoobi Kepler kogutud vaatlusandmeid Google'i masinõppealgoritmi abil analüüsides leidsid teadlased Kepler-90 süsteemi kaheksanda planeedi Kepler-90i.

Kepler-90 on Päikese sarnane täht, mis asub Maast 2545 valgusaasta kaugusel. Kepler-90i on kivine, kuum, üle 400 kraadi temperatuuriga planeet, mis teeb ringi ümber oma tähe 14,4 päevaga. Ehk siis, kui varem on NASA teatanud Kepleri abiga leitud kaugetest planeetidest, millel on elu võimalik, siis Kepler-90i pole üks neist.

Vaata videot:

Astronoom Johannes Kepleri nime kandev kosmoseteleskoop, mis alustas oma tööd 2009. aastal, otsib ja leiab planeete jälgides muutusi tähtede heleduses. Kui see mõneks ajaks kahaneb, võib eeldada, et tähe eest möödus selle orbiidil olev planeet. Kui heleduse kahanemine aja jooksul perioodiliselt kordub, tugevneb ka argument planeedi eksistentsi kasuks.

Enne kui algne missioon 11. mail 2013 katkenuks tunnistati, oli teleskoop jõudnud pildile püüda 2335 tänaseks tõestatud ja 4034 veel tõestamist vajavat võimalikku eksoplaneeti (so planeeti, mis tiirlevad teiste tähtede ümber, väljaspool meie Päikesesüsteemi).

Neist 30 on Maast veidi suuremad või sama suured planeedid elamisvõimalikus tsoonis, ehk oma tähest piisavas kauguses, et sulanud vett võiks sealt leida.

16. maist 2014 kestev uus K2 missioon püüab kasutada teleskoobi ikka veel töökorras kaameraid, et leida planeete palju laiemas maailmaruumis. K2 raames on seni kinnitust leidnud veel 148 ja tõestamist ootavad 520 eksoplaneeti.