Eesti aja järgi eile varahommikul Floridast Canaverali neemelt startinud SpaceX rakett Falcon 9 kandis sel korral endal Zuma-nimelist USA valitsuse salajast luuresatelliiti. Eesmärk oli viia Zuma maalähedasele orbiidile, see tähendab kuni 1930 kilomeetri kõrgusele Maa pinnast.

Nüüdseks on teada, et kanderaketi Falcon 9 last, salajane luuresatelliit on hävinud, kinnitasid USA riigiametnikud, vahendab Reuters.

Et kogu projekti katab paks saladuseloor, teatasid anonüümseks jääda soovinud ametnikud vaid seda, et Northrop Grumman Corpi ehitatud luuresatelliit ei suutnud kanderaketi teise astme küljest eralduda ning on praeguseks purunenud või merre kukkunud.

Niisiis võib satelliidi ühe allika sõnul "maha kanda".

Ametnikud lisasid veel, et juhtumile järgneb põhjalik uurimine, kuid esialgu võib väita, et kellegi sabotaaži või muud moodi pahatahtliku tegutsemise tõttu õnnetust ei juhtunud.

SpaceX'i kõneisik James Gleeson sõnas, et ei saa sajalast missiooni lähemalt kommenteerida, kuid "praeguste asjaolude ja andmete põhjal saab öelda, et Falcon 9 töötas korrapäraselt".

Suurärimehe ja visionääri Elon Muski kosmosefirma SpaceX saatis meie aja järgi eile varahommikul kell 3 ilmaruumi järjekordse Falcon 9 raketi, mis on maailma esimene osaliselt taaskasutatud kanderakett. Lend Zumaga pidi algselt aset leidma möödunud novembris, aga lükati lasti turvalisuse kindlustamiseks edasi.

SpaceX saatis ainuüksi 2017. aasta jooksul taevasse 18 raketti – seni on erakosmosefirmade puhul rekord olnud 10 aastas.

SpaceX plaanib veel selle kuu lõpus hiidraketi Falcon Heavy, mille tõukevõime ületab Falcon 9 oma kolmekordselt.

Vaata videot Falcon 9 stardist: