Kosmosejaamas pole hügieeni eest hoolitsemine lihtne ka paremail päevil, kuna pesemiseks on vett ette nähtud vähe. Hügieenivahendite vahetamise protsessi teeb mikrogravitatsioon ainult keerulisemaks. Ja probleemiks on ka kanalisatsioon. Nimelt ei arvestatud kosmosejaama pardale vee ümberkäitlemissüsteemi projekteerimisel võimalusega, et sinna satub ka menstruaalverd, kirjutab Space.com.

Põhjuseid, miks kosmoses oleks mugavam „päevadest“ üldse loobuda, on niisiis hulgim. Kuidas seda aga kõige mõistlikum teha oleks? Lühikese missiooni puhul võib astronaut rasestumisvastaste tablettide abil oma tsüklit soovitud suunas nihutada, pikemate lendude ajal võib aga olla parem menstrueerimast üldse loobuda, sedastab 21. aprillil žurnaalis npj Microgravity avaldatud aruanne.

Üks levinumaid viise mensese vahelejätmiseks on rasestumisvastane tablett, mis östrogeeni ja progesterooni kombinatsiooni abil surub menstruatsioonitsükli alla. Aruande autorid nendivad, et ehkki see meetod toimib hästi (ja seda on kosmoselennunduses rakendatud juba pikka aega), kaasnevad sellega mõned probleemid.

Näiteks võib hormoonpreparaatide pruukimine mõjutada luude tihedust. Ehkki Maal pole luude selline kergekujuline hõrenemine enamasti põhjus muretsemiseks, võib see kujuneda tõsisemaks probleemiks kosmoselennu ajal, mil luude tiheduse kaotus kiireneb, märgivad autorid.

Igapäevane tablettide manustamine eeldab ka vajalikku hulka tablette. Raporti autorite hinnangul nõuaks kolme aasta pikkune lend umbes 1100 tableti ja nende pakendite transportimist. Autorid märgivad ka, et vastavate ravimite stabiilsust nii pika aja vältel kosmoses pole katseliselt testitud.

Autorid kirjutavad, et neid asjaolusid arvesse võttes ei pruugi astronaudi jaoks parim lahendus olla mitte tabletid, vaid pikaajalise, pööratava mõjuga rasestumisvastased vahendid (ingl LARC, long-acting reversible contraceptives) nagu emakasisesed ja naha alla siirdatavad vahendid.

Nüüdisajal on saadaval kaht tüüpi emakasiseseid vahendeid. Üks neist, mis vallandab menstruaaltsükli pärssimiseks aja jooksul naisterahva organismi väikestes kogustes hormoone, sobib hästi astronautidele. Nahaalused siirikud töötavad hormonaalse emakasisese rasestumisvastase vahendiga samal põhimõttel; need vallandavad organismi aja jooksul hormoone.

Erinevalt emakasisesest vahendist, mis viiakse naisterahva emakasse, sisestatakse nahaalused siirikud naha alla, tavaliselt käsivarre ülaossa.