Hetkel saab NASA kodulehel näha juba alates 11. veebruarist pärinevaid ilmaraporteid ning infot leiab nii temperatuuri, tuulekiiruse kui ka rõhu kohta. Hetkel on Marsil talveperiood, mille jooksul on täheldatud tihenevaid tormiperioode. Seda on ka juba praegu uue ilmajaama kogutud andmetest näha.

"Kuna maandur on Marsi ekvaatorile niivõrd lähedal, ei uskunud ma, et planeedi 60ndatel põhjalaiustel esinevad tormid meie ilmajaama kogutud andmetest näha on," ütles Cornelli Ülikooli astronoom Don Banfield pressiteate vahendusel. Tema sõnul on tegelikult Marsi ilma kujundavaid signaallaineid kenasti näha.

InSight maanduri instrumendid kannavad kollektiivset nime APSS ning saadavad iga Marsi päeva vältel kogutud info päeva lõpus Maale. Nii saabki igapäevaseid Marsi ilmaraporteid koostada. APSS koosneb õhurõhuandurist, temperatuuri- ja tuulesensorist ning magnetomeetrist, mis mõõdab planeedi magneetilisi omadusi.

InSighti ilmajaam kogub niiviisi andmeid veel vähemalt kaks aastat. Tänu sellele saavad teadlased vaadata, millised hooajalised muudatused Marsi ilmas täpselt välja näevad.

See ei ole aga tegelikult ilmajaama peamine ülesanne, ilmatingimuste jälgimine on vajalik, et arvesse võtta ilmastikunähtuste mõju InSighti seismomeetrile (SEIS) ja soojusvoosondile, mille abil missiooni peamised teadusandmed kogutakse. Marsi ilmaraportite koostamine on lihtsalt selle üks huvitav ja kasulik kõrvalprodukt.

Näiteks praeguseks on NASA spetsialistid juba tuvastanud, et Elysium Planitia nime kandval tasandikul, kus maandur asub, on väga tavalised karmid tolmutormid, milles tuuled liiguvad kuni 100 km/h. "Need raputavad maandurit ning seda oleme me ka juba mitu korda oma silmaga näinud," ütles Banfield pressiteate vahendusel. Tema sõnul võivad tolmutormide tagajärjel tekkivad pöörised olla kuni kümne kilomeetri kõrgused ja saja meetrise läbimõõduga.

Loodame, et ükski selline pööris maandurit ei taba ning edaspidi saame punasest planeedist ikka rohkem ja rohkem teada.