On teada, et NASA plaanib Kuu orbiidile saadetava jaama töönimega Deep-Space Gateway ehk Süvakosmose Värav ehitustöödega alustada järgmise kümnendi alguses. Sellest saab kümneks aastaks astronautide peamine sihtkoht - nagu praegu on rahvusvaheline kosmosejaam ehk ISS, mis liigub Maa orbiidil. Uus Kuujaam viiakse meie kaaslase ümber asuvale orbiidile NASA hiiglasliku SLS raketiga ja edaspidi käiakse seal plaanide järgi kosmoselaeva Orion kasutades. Tööga jaamas sillutatakse teed Marsi-missioonideks, mis peaksid toimuma 2030. aastatel.

Koostööpõhjuseid on mitu

Rahvusvahelise kosmosejaama ehk ISSi programmi osaliste sekka kuuluvad Euroopa, Kanada ja Jaapani kosmoseagentuurid on seni vaikselt, ent intensiivselt NASAga läbirääkimisi pidanud, et enda roll ja panus Süvakosmose Värava juures välja selgitada. Venelaste Roskosmos on tahaplaanile jäänud, kuna neil olid kuni viimase ajani päris oma plaanid. Ent nüüd paistab, et tuul on pöördunud.

Argumente koostööks on mitu. Popular Mechanics kirjutab, et mõned vene kosmosetööstuse liidrid nägid NASA eestvedamisel plaanitavat Kuu orbitaaljaama suure takistusena Venemaa kosmonautide Kuu pinnale saatmisele ja sinna baasi rajamisele. Venelased kaalusid ka Maa orbiidile saadetava jaama ehitamist, kuid see ja Kuu-programm koos oleksid riigile ilmselgelt üle jõu käinud.

Lisaks lükati hiljuti edasi venelaste kava konstrueerida uus võimas kanderakett, mis kosmonaudid Kuule viinuks. Nii otsustaski Roskosmos tõenäoliselt, et mõttekaim on ISSi partneritega Kuu-projekti juures koostööd teha. Võimalik, et panused jagatakse nii, et NASAga koostööd tegevad agentuurid ehitavad erinevaid jaama mooduleid ja saadavad sinna riistvara, vastutasuks lennutatakse nad aga jaama NASA Orioni kosmoselaevaga.

Valmistutakse Marsiks, ent käikse ka Kuul

NASA lubas sedagi, et Süvakosmose Väravas ei tegeleta mitte ainult Marsile lendamiseks ettevalmistamisega, vaid sealt on kavas ka Kuu pinnale laskuda. Võimalik, et venelaste panuseks võibki saada just Kuule laskumiseks mõeldud moodulite konstrueerimine, kuna neil on ses vallas korralik ekspertiis ja viimase kümne aasta jooksul on RKK Energias nendega tublisti tegeletud.

Iseasi muidugi, mida kogu sellest arengust hiinlased arvavad - või mis neil arvata. Hiinal on Chang`e programmi raames plaanis millalgi vahemikus 2025-2030 taikonaudid Kuule lennutada, meie kaaslase pinnale on juba saadetud maandureid ning ülejärgmisel aastal on plaanis sealt Chang`e 5 programmi raames pinnaseproove tagasi tuua.