Neli akvanauti, sealhulgas ESA astronaut Pedro Duque ja NASA astronaut Kjell Lindgren, veetsid juuni lõpus kümme päeva 20 meetri sügavusel NASA veealuses Aquariuse laboris Florida ranniku lähedal. Missiooni eesmärk oli simuleerida kosmose uurimise eri aspekte, testimaks uut varustust ja protseduure. Akvanaudid käisid regulaarsetel “veekõndidel”, kus simuleerisid Kuu või Marsi gravitatsioonitaset ning katsetasid varustust ja protseduure.

Iga Kuu-retke tähtis osa on võimekus selle osalejaid päästa. Kuid kuna avakosmoses liikumiseks mõeldud skafandrid on rasked ja piiravad liikumist, siis ei suudaks astronaudid liikumisvõime kaotanud kolleegi turvalisse alasse kanda.

Euroopa Kosmoseagentuuris välja töötatud evakuatsioonisüsteemi komplekt LESA (Lunar Evacuation System Assembly) võimaldab Kuul liikujat kiirelt tagasi tuua, arvestades sealhulga kosmoseülikonna piiratud liikuvust. Ratastel olev kergesti heisatav püramiidne struktuur avaneb astronaudi kohal ja tõstab kannatanu plokkratta abil ratastel kanderaamile. ESA astronautide keskusel Kölnis kulus vaid kuus kuud, et arendada esialgsest ideest esmane prototüüp, mille ehitas Hollandi ettevõte HAL-3 Projects. Enne Aquariust testiti seadet astronautide keskuse simuleeritud kuuretkel suures treeningbasseinis.

LESA päästeseade tõmmatakse kiirelt lahti püramiidseks struktuuriks, et selle abil kannatanu kanderaamile tõsta.

Aquariuse ümber olnud liivane, ebaühtlaselt kivine ookeanipõhi oli ideaalne Kuu-sarnane keskkond. Astronaudid Pedro ja Kjell olid vee all kordamööda abi vajav astronaut ja päästja.

Tänu viimase veealuse katsete kogemusele täiustab ESA päästeseadet, et teha tulevased päästemissioonid Kuul veelgi kiiremaks ja lihtsamaks.

Allikas: ESA