Asi on selles, et tiire ümber Päikese teeb Jupiter tõepoolest. Ent hiidplaneedi orbiidi keskpunkt ei ole sugugi mitte Päikese süda.

Põhjus on Jupiteri, Päikeseüsteemi suurima planeedi massis. See on 2,5 korda suurem, kui kõikide ülejäänud Päikesesüsteemi planeetide mass kokku liidetuna. Ja tänu sellele ei asu Jupiteri ja Päikese vaheline massikese ehk see täpne punkt, mille ümber Jupiter tiirleb, mitte Päikese sees, vaid kosmoses Päikese pinnast väljaspool, kirjutab iflscience.com

Kui väike taevakeha on kosmoses orbiidil ümber suure, siis ei ole ta orbiit tegelikult ideaalne ring keskpunktiga suurema objekti keskpunktis. Pigem on nii, et mõlemad taevakehad orbiteerivad ümber kombineeritud massikeskme.

Maa mass näiteks on aga Päikese omaga võrreldes nii väike, et meie ja Päikese kombineeritud massikese asub Päikese keskpunktile nii lähedal, et efekt on tühiselt väike ega vääri tähelepanu. Suurem taevakeha ei tundu liikuvat ja väiksema orbiit tema ümber on üsna ringi moodi. Sama kehtib ka Veenuse, Merkuuri ja isegi Saturni kohta – kõigi nende massikeskmed suhtes Päikesega on sügaval tähe sees.

Aga Jupiter on liiga suur ja raske. Tema massikeskme asukoht suhtes Päikesega ehk barütsenter asub 1.07 päikese raadiuse kaugusel tähe keskpunktist - ehk 48 699 kilomeetri kaugusel Päikese pinnast.