Hubble’i teleskoobi mantlipärija, Ameerika Ühendriikide kosmoseagentuuri NASA ning Euroopa ja Kanada vastavate ametkondade koostöös loodav James Webbi nimeline kosmoseteleskoop peaks orbiidile jõudma 2018. aastal.

NASA osutusel kujutab infrapunakaamerate ja Hubble’i peeglist seitse korda suurema peeglimaatriksiga varustatud kosmosekiiker endast kõigi aegade vägevaimat teleskoopi, mis peaks võimaldama heita pilku 13,5 miljardi valgusaasta kaugusele.

Rekordilist teleskoopi pannakse küll kokku Goddardi kosmoselennunduskeskusesse ehitatud eriotstarbelises laboris, nn puhasruumis (ingl cleanroom), kus kalli riista ja selle seadmestiku võimalik kokkupuude tolmu ja bakteritega on kahandatud miinimumini, kuid kui see katsetamise käigus siiski lenduvate osakestega kattuma peaks, tuleb seda ometi kuidagi puhastada. 

„Tillukesed tolmukübemed või isegi molekulid võivad Webbi teleskoobiga tehtavate teadusvaatluste kvaliteeti kahandada,“ märkis NASA optiliste teleskoopide elementide osakonna haldur Lee Feinberg. „Seetõttu on seadme, eriti selle peeglite täiuslik puhtus ülimalt oluline.“

Foto: Wikimedia Commons, vabakasutuseks; NASA / MSFC / David Higginbotham / Emmett Given

NASA insenerid töötavad teleskoobi puhastamiseks välja n-ö lumepõhist meetodit, mida nad on juba katsetanud peegli spetsiaalse katseversiooni peal.

Insenerid „tulistavad“ peegli pihta vedelat süsinikdioksiidi, mis peegli pinnaga kokku puutudes jäätub, nii et tekivad lumesarnased helbed.

Süsinikulumepihu kõrvaldab peegelpinda kriimustamata kõik soovimatud osakesed, mis kergekaalulistele peeglisegmentidele sattunud võivad olla.