Kuidas ikkagi on võimalik, et marsikulgur Curiosity, mis liigub ju ülimas üksinduses, suudab endast Maa peale ise tehtud fotosid ehk nn enekaid - selfie'sid saata?

Curiosity, mis laskus Marsi pinnale 2012. aastal, on varustatud MAHLI (Mars Hand Lens Imager) kaameraga, mis asub pika robotkäe otsas ja seda on võimalik suunata ka nii, et kaamera suudab pildistada marsikulgurit justkui eemalt. Kokku on Curiosity küljes aga 17 erinevat kaamerat, igaühel kasutada oma liikuvus.

Curiosity 17 kaamerat.

Ja tõeline marsikulguri-selfie on tegelikult kombinatsioon kümnetest erinevate Curiosity kaameratega võetud kaadritest, mis omavahel kokku monteeritud. NASA laborites on nähtud kõvasti vaeva, et üksikutest fragmentidest tervikpilt kokku panna. Kes väga tahab, võib selles tõesti sohki näha. Kes ei taha, näeb aga pigem ilusat fotot.

Esimene Marsi-selfie tehtigi Curiosity kaameratega juba 7. septembril 2012, kuigi see oli veel udune, hiljem on selliseid fotosid veelgi tehtud. Ja kui 19. novembril 2013 kuulutati Oxfordi ülikoolis aasta sõnaks selfie, pakkus NASA selle illustreerimiseks kohe just marsikulguri pilte.