Selline on e.Deorbiti visioon. e.Deorbit on esimene projekt maailmas, mille käigus plaanitakse hävitada suur kosmoseprügi tükk – juhul, kui Euroopa riikide kosmosevaldkonda kureerivad ministrid sellele tänavu detsembris Euroopa Kosmoseagentuuri ministrite nõukogu kohtumisel esialgse heakskiidu annavad.

Idee on lihtne: saata satelliit satelliiti püüdma. e.Deorbit kohtab triivivat satelliiti, haarab sellest kinni ning seda tugevasti hoides sunnib satelliidi seejärel endaga koos allapoole liikuma, et Maa atmosfääris ohutult ära põleda.

Rohkem kui 75% kindlaks tehtud kosmoseprügist tiirleb tiheda liiklusega Maa madalatel orbiitidel, kõrgusega alla 2000 kilomeetri. Ka siis, kui alates homsest enam midagi kosmosesse ei saadetaks, suureneks prügi hulk jätkuvalt erinevate kokkupõrgete arvelt. Ainus võimalus prügi hulka pikemas perspektiivis kontrolli all hoida on tervete suurte esemete eemaldamine.

„Kuigi idee on iseenesest lihtne, pole seda teostus kaugeltki mitte – e.Deorbit erineb kõigest, mida ESA on seni katsetanud," selgitab ESA uuringute juht Robin Biesbroek. „Jälitussatelliiti tuleb äärmiselt täpselt juhtida, navigeerida ja kontrollida, et liikumine sünkroniseerida ja seejärel kinni püüda sihtmärk. Seda kõike juhib arenenud pilditöötlusprogramm – kombineeritud sisendid optilistest ja multispektraalsetest kaameratest ning „laserradar" lidar, mis võimaldavad hankida täpset ja usaldusväärset teavet sihtmärgi ja selle liikumise kohta."

„Lisaks vajab e.Deorbit usaldusväärset meetodit sihtmärgi kinnipüüdmiseks. Me kaalume hetkel nii võrku, harpuuni, haaratsit kui ka arenenud robootikat kahe satelliidi koospüsimise kindlustamiseks."
„Ka peab satelliit olema äärmiselt autonoomne, sest pidev reaalajas kontrollimine Maalt pole praktiline, eriti kriitilises kinnipüüdmise etapis."

e.Deorbiti projekti on seni toetanud ESA Clean Space’i algatus, mis keskendub maapealsete ja orbitaalsete keskkondade kaitsmisele. „Euroopa kosmosetööstus on osalemisest väga huvitatud," ütleb Clean Space’i juht Luisa Innocenti. „Tegemist on missiooniga, mis võimaldab neil oma võimeid tõeliselt demonstreerida. Kosmosetööstus on üksmeelsel seisukohal, et esile on kerkimas uus klass „kosmosepuksiire", mis pakuvad erinevaid teenuseid, nagu näiteks hooldus või tankimine orbiidil. Tehnoloogiad, mida selline kosmosesõiduk vajab, on samad, mida e.Deorbiti jaoks välja arendatakse – seega saab sellest esimene kosmosepuksiir, mille sooritust võib pidada pretsedendituks saavutuseks."

„Pärast ministrite nõukogu on meil kavas disaini veelgi täiustada ja võtmetehnoloogiaid realistlikult testida – kaasa arvatud kaaluta olekus võrgutestimine suborbitaalsel raketil, et pärast lõpliku heakskiidu saamist järgmisel ministrite nõukogul olla valmis ehitustöödeks ja planeeritud stardiks aprillis 2023."

Allikas: ESA