Sarnane pilt on ilmselt tuttav paljudele autojuhtidele, kelle aknasse mõni killustikku täis teelt mõni kivi on lennanud. Kosmosesõiduki aknas on selline auguke aga märksa hirmutavam – ümber on ju kõle, jäine vaakum.

Pildi klõpsanud astronaut Tim Peake kirjutas, et tema käest küsitakse sageli, kas ISS ka kosmoseprügiga pihta saab. „Saab – see on mõra Cupola (ISSi vaatlusmoodul, millel on seitse akent) aknas, mul on hea meel, et klaas on neljakordne!“ teatas ta.
ISSi akende klaasid on mõnevõrra paksemad kui need, mis meie kodudel. Klaasid koosnevad neljast üksteise peale asetatud paneelist, mille paksus jääb sentimeetri ja kahe poole sentimeetri vahele. Lisaks saab aknale vajadusel ka väljapoole alumiiniumluugi ette tõmmata.

Euroopa kosmoseagentuurist teatati, et aeg-ajalt tuleb ette, et pisikesed objektid ISSi akendesse lendavad, ent astronautidele need ohuks ei ole. Suuremate mõõtmetega kosmoseprügi on aga juba märksa ohtlikum.

„Sentimeetrise läbimõõduga objekt võib rikkuda seadme või satelliidi lennusüsteemi,“ ütleb ESA. „Suurema kui sentimeetrise läbimõõduga objekt võib läbistada ISS-i mooduli seina. Kokkupõrge objektita, mis on suurema kui 10-sentimeetrise läbimõõduga, võib satelliidi või kosmosesõiduki tükkideks purustada.“