Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) tiim on olnud alates novembrist 2014, mil Philae komeedile maandus, raskustes seadme täpse asukoha määramisega. Side on olnud parimatel juhtudel katkendlik, suurema osa ajast olematu.

Nüüd lõpuks leidis komeedi orbiidil olev Rosetta sond maanduri üles. Viimasel hetkel, sest vähem kui kuu aja pärast on Rosetta missioon läbi. Maandurist tehtud pildilt selgub ühtlasi, miks ikkagi side nii kehv olnud on. Philae asub komeedi pinnal üsna kaljuses, rohkete lahtiste kividega paigas ning lebab ühe suure rahnu varjus. Ilmselgelt pole maanduri tööks vajalikku energiat andvad päikesepaneelid varjus piisavalt valgust saanud.

Ka maanduri asend pole sidepidamiseks soodne. Piltidelt paistab, et ta on komeedi pinnal külili ning üks ta jalgu näikse olevat prakku vajunud. See tähendab, et ta antenn osutab pigem suunaga kividesse, mitte kosmosesse. Kui Philae komeedi pinnale laskus, pidi see välja laskma harpuunid, millega end komeedi pinna külge ankurdada. Ent harpuunide väljatulistamine ebaõnnestus ja seetõttu kukkus Philae lihtsalt komeedi pinnale, põrkas sealses kaaluta olekus pisut ringi ja jäi seejärel lebama sinna, kus see praegugi on.

Euroopa kosmoseagentuuri Rosetta missiooni juht Patrick Martin ütles, et avastus on märkimisväärne ja tuleb pärast pikki, peaaegu lootusetuna näivaid otsinguid. "Me hakkasime juba arvama, et Philae jääbki igaveseks kadunuks," ütles ta. "See on uskumatu, et me ta viimasel minutil üles leidsime."

Esimese kolme päeva jooksul tegi Philae, mida sellelt oodati ning teaduse seisukohast võib neid päevi edukaks hinnata. Ent õige pea said ta akud tühjaks ning kuna kaljunuki all päikesevalgust polnud, suikus seade talveunne. ESA lootis, et kui komeet oma orbiidil Päikesele lähemale jõuab, saab maandur piisavalt valgust, et akusid laadida ja taas ellu ärgata ning korraks näis, et nii lähebki - eelmisel suvel püüdis Rosetta mõned Philae signaalid kinni. Ent seejärel saabus taas vaikus.

Enam selline side võimalik ei ole, kuna juulis tõmmati Rosetta kommunikatsiooni- ja tugisüsteemidel nii-öelda juhe seinast välja. Plaani järgi põrutab sond 30. septembril komeedile pauguga (mida küll kosmoses keegi ei kuule) otsa ja sellega on missioon lõppenud.