Space teatab, et venelased on ise Poblete sõnul seda tehiskaaslast kirjeldanud kui kosmoseaparaatide inspekteerimisvahendit, aga seadme käitumine orbiidil tundub ameeriklastele kahtlane.

Popular Mechanics kirjutab, et mission startis eelmise aasta 23. juunil Plessetski kosmodroomilt. Kaks kuud hiljem teatas Venemaa valitsus, et missiooni käigus toimetati orbiidile väike tehiskaaslane Kosmos-2519, mis oli disainitud kandma erinevat tüüpi kasulikku koormat. Nagu selgus, oli selleks koormaks üks veel väiksem satelliit, mis eraldus augustis orbiidil suuremast, et satelliiti inspekteerida. Ja just see väike eraldunud inspektsioonisatelliit ameeriklastele muret teebki.

Sellised ülevaatussatelliidid on satelliittehnoloogias uus areng. Need on võimelised osavalt ümber emasatelliidi manööverdama, et pilte teha, ent nagu Popular Mechanics märgib, võib neid osava manööverdusvõime tõttu ka hõlpsalt relvadeks kohandada. Selline satelliit võib teise satelliidi pihta laserist tulistada, pimestades tolle optilised sensorid, või siis kasutada robotkätt teise kahjustamiseks.

„Meile teeb muret nõndanimetatud „kosmoseaparaatide inspekteerimisvahendi“ käitumine, mis tundub olevat väga ebanormaalne,“ ütles Poblete. „Me ei tea kindlalt, millega on tegu ja seda pole ka võimalik välja selgitada. Kuid venelaste plaanid seoses selle satelliidiga on ebaselged, mis on mõistagi murettekitav areng – eriti, kui võtta selle kõrval arvesse Venemaa kosmosevägede (Космические войска России) juhi avaldused, kes on rõhutanud, et uute prototüüprelvade kosmoseväeüksustesse kaasamine on selle väeliigi üks põhiülesandeid.“

Poblete lisas, et Venemaa kaitseiministeerium on korduvalt eelmise kümne aasta jooksul kinnitanud, et nad on arendamas satelliitidevastast võimekust. Ta teatas oma sõnavõtus, et ka üks Vene õhujõudude ametnik ütles mullu veebruaris, et Venemaa on arendamas rakette, mille eesmärk on satelliitide hävitamine.

Poblete sõnad käivad ühte jalga Washingtoni viimaste aastate murega selle üle, et USA domineerimine kosmoses on ohtu seatud. Ka president Trumpi administratsioon on, nagu teada, käinud välja mõtte luua USA kosmoseväeosad.

Vene ametnikud on omalt poolt korduvalt eitanud igasugust pahatahtlikkust. Vanemdiplomaat Aleksandr Dejneko ütles üleeile Genfis, et süüdistused on solvavad, neil pole mingit alust ja need põhinevad kahtlustel, oletustel ja muul säärasel.

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles veebruaris Genfi foorumil, et võidurelvastumise vältimine kosmoses on prioriteet, ent nagu Poblete välja tõi, tutvustas president Putin märtsis kuut uut ründerelvasüsteemi, mille seas oli ka mobiilne laserrelvasüsteem Peresvet.