Patent nimetusega „lööklaine elektromagnet-kaarlahendustõrje“ (ingl method and system for shockwave attenuation via electromagnetic arc) rakendab potentsiaalsete kahjustuste kõrvaletõrjumiseks energiat, vahendavad Sky.com ja CNN.com.

Ühendriikide patendiameti USPTO veebilehe andmeil koosneb lööklainete summutamise süsteem kahest elemendist: lööklaineplahvatusi tuvastavast andurist ja kaarlahendusgeneraatorist, mis, saanud andurilt vastava signaali, tõrjub plahvatuse tagajärgi energiaväljaga.

Esmapilgul meenutab süsteem Star Treki sarjades või Tähesõdade filmides nähtud energeetilisi kaitsekilpe. Patendikirjelduse kohaselt suudab süsteem tuvastada lähedal toimuvate plahvatuste lööklaineid ning tekitada saabuva plahvatuse ning kaitstava objekti või sõiduki vahele ioniseeritud õhust ehk plasmast koosneva välja.

Patendikirjelduse andmeil on meetodi toimimispõhimõtteks „esmase vedel-kandekeskkonna (ingl first fluid medium) valitud piirkonna kiire kuumutamine eesmärgiga tekitada teine, lühiajaline kandekeskkond, mis suhestub lööklainega ja hõrendab selle energiatihedust enne, kui lööklaine jõuab kaitstava objektini.“

Uurijad usuvad, et tänu laser-, mikrolaine- või elektriliste kaarlahenduste abil tekitatud ajutisele ülikuuma õhu kogumile peaks lööklaine plasmaväljani jõudes teoreetiliselt — seni pole selge, kui kaugele Boeingu insenerid antud projekti arendamisega tegelikult jõudnud on — hajuma nii, et teisel pool plasmavälja paiknevad objektid jäävad plahvatusest üldse puutumata või vähemalt jõuab lööklaine nendeni oluliselt nõrgestatud kujul.

Otsetabamusi Boeingu futuristlik kaitsesüsteem siiski ei tõrju. Boeingu „energiakilp“ ei paku mingisugust kaitset šrapnellide või muu plahvatustega eemale paisatud ainese vastu, mistõttu paistab esialgu, et kuulikindlatest vestidest, kiivritest jm turvisest tulevikusõdurid veel loobuda ei saa.

Plasmaväli püsib vaid lühiajaliselt — seetõttu tulebki see aktiveerida alles plahvatuse tuvastamisel —, nii et ulmefilmidest tuttav ulatuslik ja püsiv energiakilp peab esialgu veel teadusliku fantastika valdkonda jääma.

Esimene patenditaotlus kirjeldatud süsteemile esitati 2012. aasta märtsis. Tänavu aprillis pälvis patendiõiguse kontsern Boeing, mis konstrueerib, toodab ja müüb lennukeid jm õhusõidukeid, tehiskaaslasi, rakette ja sõjandustehnikat.