Nüüd tuleb aga välja, et Oumuamua polnud esimene tähtedevahelise taustaga taevakeha, mida me näinud oleme; see oli lihtsalt esimene, mille Päikesesüsteemi-välisuse me ära tundsime.

Asteroid nimetusega 2015 BZ509 tiirleb praegu ümber Jupiteri, aga teeb seda vales suunas. Värskes uurimuses väidetakse, et keha pidi meie tähesüsteemi saabuma kusagilt mujalt ja jääma siin Päikese külgetõmbejõu lõksu.

Oumuamua võõrik päritolu sai teadlastele selgeks kohe, kui keha taevas nähtavaks muutus. Objekt kihutas Päikesesüsteemist nimelt läbi sellise kiirusega, et ei saanud kuidagi siit pärineda.

2015 BZ509 saladust oli aga palju raskem lahti muukida. Esmakordselt märkasid täheteadlased objekti Jupiteri orbiidil 2014. aastal. Nad mõistsid kohe, et see on eriline, kuna selle orbiit oli retrograadne — teisisõnu oli selle tiirlemissuund vastupidine peaaegu kõigi teiste taevakehade liikumissuunale Päikesesüsteemis.

Kuna orbitaalne liikumissuund on Päikesesüsteemi kujunemise tagajärg, annab see tungivalt mõista, et 2015 BZ509 peab olema siia saabunud kusagilt mujalt.

Kokkupõrked ja muud astronoomilised sündmused võivad siiski asteroide ja komeete retrograadsele orbiidile paisata, mistõttu uurisid teadlased 2015 BZ509 liikumist põhjalikumalt.

Jupiteri äärmiselt tugeval gravitatsioonil on kombeks väiksemaid taevakehasid ekstsentrilistele orbiitidele müksida, kuid 2015 BZ509 on stabiilne.

Astronoomid Fathi Namouni ja Maria Helena Moreira Morais analüüsisid rohkem kui miljonit simulatsiooni ega leidnud ühtegi mõeldavat stsenaariumit, milles 2015 BZ509 oleks võinud saavutada oma praeguse retrograadse orbiidi, kui see oleks tekkinud Päikesesüsteemi piires.

Tänu 2015 BZ509 orbiidi stabiilsusele said uurijad seda „tagasi kerida“ ja arvutada välja tõenäoliseid orbiite minevikus. Nad usuvad nüüd, et objekt pidi meie süsteemi saabuma miljardite aastate eest, kui planeedid alles moodustusid.

See võis pärineda mõnest lähedalasuvast, tol perioodil samuti kujunemisjärgus olnud tähesüsteemist. Nüüdseks on need süsteemid meist eemale triivinud, kuid 2015 BZ509 uurimine võib meile öelda, milline võis olla nende koostis.

Kui avastust kinnitavad teisedki uurimisrühmad, võib see ajendada teadlaseid heitma põhjalikumat pilku ka mõnedele teistele ebatavalistele asteroididele — võib-olla on veel mõnel neist Päikesesüsteemi-väline päritolu?

Kui leiame veel 2015 BZ509 sarnaseid objekte, võiksime uurida võõraid tähesüsteeme Päikesesüteemist välja rändamata. Oumuamua kihutas nii kiiresti, et me ei saanud seda üksipulgi vaadelda, kuid 2015 BZ509 ei paista niipea kusagile kaduvat.