Skafandritega on viimastel aastatel palju jama, eriti kuna mitmel korral on astronaut skafandris lekkima hakanud niisutussüsteemi tõttu laus auppumisohtu sattunud. Kosmosejaama õhuluku Quest juures asub kaks ameeriklaste EMU (Extravehicular Mobility Unit) skafandrit, venelased kasutavad aga omi Orlan MK-skafandreid.

EMU praegune disain pärineb küll juba aastast 1998, Orlan MK oma aastast 2009. EMU-s jätkub õhku kaheksaks tunniks, Orlanis seitsmeks, kaalub aga EMU 145 kilogrammi, Orlan MK 120 kilogrammi. Ehk mingi mõnu skafandrit kanda ei ole, kuigi kaaluta olekus seda alati ei tunnegi.

Vaid osa algsest NASA skafandritevarust (täpsemini 11 skafandrit 18-st), mis kosmosejaama tarbeks kunagi ehitati, on täna veel kasutuskõlbulik. Kuigi on nähtud avalikke konkursse ja välja töötatud uut skafandrimoodi, pole järgmine skafandripõlvkond kaugeltki veel valmis. Tagatipuks on nendest skafandritest kosmosejaamas endas vaid neli.

Ja skafandreid läheb selgelt üha enam vaja, kui vaadata kasvõi järgmistele maandumistele Kuule või lennule Marsile. Ilmneb, et 2009. aastal skafandri väljatöötamisele eraldatud 148 miljonist dollarist vähemalt 80 on raisatud versioonide peale, mis osutusid mitte sobivaks tulevastele missioonidele.

Näiteks Marsi pinnal on oluliselt teistsugune temperatuurivahe, raskusjõud ja kiirgustase kui Kuu peal, lisaks vajavad kosmosekõnnid avakosmoses Maa orbiidil hoopis erinevaid skafandreid, uuemal ajal on tähele pandud ka kasvavat probleemi kosmoseprügiga, mis võib skafandri auklikuks tulistada.

NASA-l on praegu kolm programmi skafandrite väljatöötamiseks, kuid ka nendelt on raha vähemaks võetud, mis on tähtaegu omakorda edasi lükanud. 2011-2016 töötati välja skafandreid aga Kuu-lennu projekti Constellation tarbeks, mis tühistati ja need skafandrid on juba disainilt vananenud.
Skafandrikavandid praegu. Foto:  NASA Inspector General

Aastal 2024 peaks praegune rahvusvaheline kosmosejaam oma tegevuse lõpetama, misjärel otsitakse võimalusi uueks kosmosejaamaks, kasvõi Kuu orbiidil. Uued skafandrid aga selleks ajaks veel valmis nähtavasti ei saa.

Muidugi, ka NASA mehitatud kosmoselendudel on ju praegu veel sunnitud paus sees. Üles minnakse ju praegu Vene rakettidega, stardi ajal kantavad skafandrid (ameeriklaste Advanced Crew Escape Suit ja venelaste Sokol) aga väljaspool kosmoselaeva kasutamiseks ei kõlba.