Shizuoka Ülikooli teadlaste poolt loodud testseadeldis tõuseb õhku järgmisel nädalal Jaapani Kosmoseagentuuri H-2B raketi pardal.

Testiks kasutatakse pisikest kuue sentimeetri pikkust ja kolme sentimeetri laiust ja kõrgust kastikest, mis sõidab kahe satelliidi vahel mööda kümnemeetrist kaablit. "Tegemist saab olema esimese liftikatsetusega kosmoses," ütles ülikooli esindaja AFP-le. "Liftkarbi" liikumist jälgitakse satelliitide sees peituvate kaameratega ning nii saadakse teada, missuguseid täiendusi või parandusi oleks vaja teha, et tehnoloogia veelgi paremaks muuta.

Esimene "kosmoselifti" idee välja pakkuja oli vene teadlane Konstantin Tsiolkovski, kes tuli sellele ideele pärast Pariisi kerkinud Eiffeli torni nägemist. Pea sajand hiljem taaselustas idee Arthur C. Clarke oma teoses The Fountains of Paradise, mis räägib kosmoseliftist, millega on võimalik nii kaupa kui ka inimesi rakettide abita kosmosesse tõsta.

Praeguse projektiga seotud Jaapani ehitusfirma Obayashi on varem öelnud, et aastaks 2050 loodavad nad luua sellise kosmoselifti, millega saab kosmoseturiste üles sõidutada. Firma plaanide kohaselt saaks süsinikust nanotorudest tehtud liftiga sõita umbes 100 000 kilomeetri kõrgusele, kuid turistid pääseks vaid umbes 40 000 kilomeetri kõrgusele.