NASA ja Kansase ülikooli ühise Micro 11 missiooni raames lennutas SpaceX'i kanderakett Falcon 9 orbiidile Rahvusvahelisse kosmosejaama ka mitu anumat külmutatud inimese ja pulli spermat.

Kosmosejaamas töötavad teadlased sulatavad need üles, et uurida: kuidas kaaluta olek mõjutab spermat, vahendab space.com.

Praegu teatakse veel vähe, kuidas bioloogiline reproduktsioon ehk järglaste saamine kosmoses üldse toimuks ja Micro 11 eksperiment hakkabki seda esimest korda uurima: kui hästi inimese ja pulli sperma mikrogravitatsioonis tegutseb.

Pärast üles sulatamist lisavad teadlased spermale keemilisi ühendeid, mis sperma aktiivseks muutab ja valmistab selle ette viljastamise-eelseks olekuks. Jälgitakse seda, kui hästi sperma kosmoses liigub.

Lõpuks saadetakse see tagasi Maale Kansase ülikooli edasiseks testimiseks - kuidas kosmoses viibimine spermat mõjutas.

Nagu öeldud, teatakse veel üsna vähe sellest, kuidas pikaajaline kosmoses viibimine inimese reproduktiivsüsteemi ehk järglaste saamise võimalusi mõjutab ja Micro 11 ekperiment on esimene samm selles suunas, et aru saada, kuidas järelkasvu saamine alandatud gravitatsiooniga keskkonnas üldse võimalik on.