Nüüd lisab omalaadse nüansi arutellu Zuma saatusest foto, mille autoriks on hollandlasest kaubalennuki piloot Peter Horstink. Klõpsu tegi mees 11 kilomeetri kõrgusel, lennates Sudaani pealinna Hartumi lähistel. Alloleval pildil nähtav valgusspiraal ilmus taevasse vaid õige pisut pärast seda, kui SpaceXi rakett Floridas asuvalt Canaverali neemelt missioonile startis, kirjutab Space.com. Pilti jagas Twitteris põline luuresatelliitide jälgija Marco Langbroek, kes Zumast oma blogis ka pikemalt kirjutab.

Langbroeki sõnul on spiraal, mida piltidelt näha võib, "peaaegu kindlasti" Falcon 9 ülemine aste, mis orbiidilt lahkumise lõppfaasis parasjagu üleliigset kütust väljutab. Langbroek kirjutab, et selline protseduur on tavaline, et pärast kosmoseaparaadi eraldumist plahvatusi vältida. Ka koht ja aeg, kus ülemine aste piloodi pildile jäid, haakuvad igati missiooni ajakavaga.

USA meedias on anonüümsetele valitsuse allikatele viidates sel nädalal kirjutatud, et Northrop Grummani ehitatud satelliidi orbiidile toimetamine nurjus. SpaceXi esindajad on samas kinnitatud, et nende rakett töötas täpselt nii, nagu ette nähtud.

Nagu Popular Mechanics spekuleerib, võib konks olla aga selles, et ehkki kanderakett Falcon 9 töötas tõesti viisipäraselt, võis kogu üritust alt vedada adapter, millega satelliit raketi ülemise astme külge kinnitatud oli. Kui tavaliselt on SpaceXi raketistartidel see adapter nende enda konstrueeritud, siis sedapuhku oli adapteri loojaks Northrop Grumman.

Northrop Grummani esindajad teatasid omalt poolt, et nad ei saa missiooni ja selle oletatavat ebaõnnestumist asja salastatuse tõttu kommenteerida. Missuguse valitsusagentuuri heaks Zuma satelliit töötama pidi, ei ole teada.

Langbroek ütleb, et piltide pealt näeme, et tegelikult paistiski Falcon 9 teise astmega kõik korras olevat ja nende osa missioonist sajaprotsendiliselt täidetud. Tõsi, see ei tähenda, et satelliidi endaga ei võinud pärast eraldumist midagi untsu minna, kuid ekspert ütleb, et seni, kuni USA valitsus ei ole mingit ametlikku avaldust teinud, tuleks satelliidimissiooni nurjumist igaks juhuks kõlakana võtta.

Samas on salasatelliidi seisukohast ju igati sobiv, kui terve maailm arvab, et seadeldis orbiidile jõudmise asemel hoopis hukkus.

Igaveseks saladuseks selle saatus aga jääda ei saa, kuna Langbroek lisab Twitteris, et hiljemalt nädala-kahe pärast saab satelliiti põhjapoolkeral olles vaadelda (muidugi siis, kui see orbiidil on). Praegu ei ole tema sõnul aga põhjust kahelda, et Zuma on orbiidile jõudnud.