Chang’e 4 (nimetatud sealse kuujumalanna järgi) on hiinlaste neljas Kuu-missioon. Selles sarjas on varem Kuu orbiidile saadetud kaks tehiskaaslast (2007 ja 2010) ja meie kaaslase pinnale viidud kulgur (2013). Nüüd siis Kuu tagakülg - sihtkoht, mida on vallutada plaaninud teisedki kosmoseriigid, aga mis siiani teostamatuks eesmärgiks jäänud on.

The Guardian kirjutab, et missioon koosneb kahest osast. Esimene faas näeb ette, et tõenäoliselt tänavu juunis viiakse Kuu orbiidile releesatelliit. Et Kuu tagakülge pole võimalik Maalt kuidagi näha, on seda vaja selleks, et Kuu tagaküljele saadetavate seadmete ja Maa vahel sidet pidada. Aasta lõpul võib sellele aga järgneda Kuu pinnale laskuv sond.

Chang’e 4 loodi tegelikult Chang’e 3 varuvariandina. Chang’e 3 missioon oli kokkuvõttes osaliselt edukas ja koosnes lisaks maandurile veel kulgurist, mida kutsuti Yutuks ehk Nefriitjäneseks. Ka Chang’e 4 on samasugune - maandur ja kulgur. IFLScience kirjutab, et ehkki missiooni täpsed detailid pole veel teada, on varem spekuleeritud, et hiinlased võivad Kuu tagaküljele toimetada raadioteleskoobi, millega saaks seal häirimatult kosmost "kuulata" - Maalt lähtuvad raadiosignaalid seda ei segaks.

Pisut kindlam on aga hiinlaste kuuaiandusplaan. Nimelt toimetatakse meie kaaslase pinnale väike ökosüsteem, milles plaanitakse kartuleid ja siidiusse kasvatada. Kartulite kasvamist ja usside elulõnga plaanitakse otsepildis Maale edastada.

Pikemas perspektiivis tahavad hiinlased 2030. aastatel inimese Kuule toimetada, tuleval aastal loodetakse aga Kuult pinnaseproov tagasi Maale tuua. Tänavune missioon tähendab õnnestumise korral aga seda, et hiinlased hakkavad kosmosevallas USA ja Venemaa varjust väljuma - kui seni on ainult nende samme järgi aimatud, siis Kuu tagumisele küljele oma kosmoseaparaadi viimises oleksid hiinlased esimesed.