Et viimasel ajal on huvi Kuu vastu taas tõusnud (seda iseäranis lävepakuna, millelt edasi Marsile põrutada), on nüüd üks Saksa idufirma teatanud, et kui nad peaksid järgmisel aastal meie kaaslasele jõudma, on neil kavas sinna mobiililevi tekitada.

Seda mõtet mõlgutab firma nimega PTScientists, mis osales Google Lunar XPrize`i võistlusel, ent pudenes mõnda aega hiljem konkurentsist välja. Google Lunar XPrize`il autasustatakse meeskonda, kes esimesena suudab Kuule robotliikuri toimetada, mis seal pool kilomeetrit liigub ja siis Maale kõrge lahutusvõimega pilte ja videomaterjali saadab. Hetkel on konkurentsis viis meeskonda, algul oli neid üle kolmekümne. PTScientists ei suutnud tähtajaks endale kanderaketilepingut saada ja diskvalifitseeriti, ent Kuule plaanivad nad järgmisel aastal SpaceXi raketi turjal siiski lennata. Seda võistlusest sõltumatult.

Firma on koostöös Audiga välja arendanud kaks elektrilist neljarattalist kulgurit, mis liiguvad päikeseenergia jõul, millel on taaslaetavad akud ja HD-kaamerad. Ning andmeid on kavas Kuult Maale tagasi saata LTE-tehnoloogia abil (seda nimetatakse ka 3,9Gks). Tegu on Maa peal kasutatava mobiilsidestandardiga, mis võimaldab andmesidet üle 100 Mbit/s. Kulgurid saadavad andmed LTE-tehnoloogia abil maandurile nimega ALINA ja sealt satelliitide abiga Maale. "Mastina" töötab üks kahest kulgurist - kui üks parasjagu orus toimetab, seisab teine nõlval ning pakub orus sõitvale mobiililevi.

LTE-l on tavalise raadioside ees palju eeliseid: see nõuab märksa vähem energiat, mis tähendab, et kulgurid saavad seda sidepidamise asemel ringi veeremisele kulutada.

"Soovime näidata, et Kuu pinnal on võimalik kasutada kõige üldlevinumaid kommunikatsioonitehnoloogiaid," ütles ettevõtte elektriinsener Karsten Becker Wiredile. Kui kahe kulguri missioon peaks õnnestuma ja ka LTE abil info edastamine edukalt minema, loodab PTScientists Kuule terve telekommunikatsioonivõrgu rajada, mis oleks odav ja hea lahendus Kuule baasi ehitamise puhul.